Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor ökning av hundattacker

Människans bästa vän blir ibland vår värsta ovän. Hundbett som kräver läkarvård ökade med över 50 procent mellan 2001 och 2009. Den stora boven är blandrashundar i fel händer, säger Svenska Kennelklubben.

Hundattackerna ökar rejält enligt statistik från Socialstyrelsen. För tio år sedan rapporterades 218 fall av hundangrepp. 2009 tvingades 345 personer, varav en fjärdedel barn och ungdomar, uppsöka läkarvård för hundbett. Sammanlagt krävdes 1.119 vårddagar till följd av bett från hundar.

De vanligaste hundbetten hamnar på armar och händer. När det rör sig om svåra skador handlar det ofta om försök att sära på två bråkande hundar berättar Gerold Kretschmar, överläkare på akutmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm. Kretschmar ser många hundbitna och påpekar att olyckan kan vara framme även hemma.

– Ibland kommer folk som bitits i ansiktet. I alla sådana fall jag haft har det varit för att man gosat för nära med sin egen hund, säger han.

Svenska Kennelklubben (SKK) anser att ökningen av hundbett är oroande.

Av Sveriges 730.000 hundar är omkring 20 procent oregistrerade blandraser. Presstalesmannen Hans Rosenberg är övertygad om att de flesta hundar som blir aggressiva finns i den gruppen.

– Det har blivit en viss sorts människor som skaffar sig en hund som de inte kan hantera, en kamphund. Fel hund i fel händer är ingen bra kombination, säger Hans Rosenberg.

För att stävja utvecklingen var SKK med och tog fram den nya djurskyddslag som trädde i kraft den 1 januari 2008. Lagen ger polisen större möjlighet att omhänderta hundar vid behov. I Stockholm finns nu speciella djurpoliser, något som SKK välkomnar och hoppas sprider sig till resten av landet. En noll-bett-vision är dock inte möjlig, tror Hans Rosengren.

– Varje bett är ett onödigt bett men vi kan aldrig försäkra oss mot ett levande väsen.

Enligt Gerold Kretschmar är infektionsrisken stor om man blir biten och akutläkarens tips för att undvika mer elände är enkelt:

– Jag tycker man ska uppsöka läkare även om såret är litet, säger Gerold Kretschmar.

Därför biter hunden

Orsaker till att hundar biter kan vara:

Rädsla, den känner sig trängd eller hotad.

Den försvarar sin mat, sitt revir eller sina valpar.

En del hundar har aggressiv mentalitet eller stört beteende.

En del hundar är tränade till aggressivt beteende.

Hunden är sjuk och har ont.

Den leker eller jagar en springande person och får tag i den.

Källa: Svenska Kennelklubben, MSB (TT)

Senaste årens hundattacker

Antal angripna av hundar per år:

2001: 218

2002: 227

2003: 265

2004: 248

2005: 278

2006: 248

2007: 275

2008: 312

2009: 345

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Hundar i Sverige

I Sverige finns cirka 730.000 hundar.

70 procent av dem är registrerade hos Kennelklubben

20 procent är oregistrerade blandrashundar

10 procent är oregistrerade rashundar

Den vanligaste typen av hundar i Sverige är så kallade stötande, apporterande och vattenhundar. Där ingår bland annat golden retriever, labrador retriever och cocker spaniel

Källa: Svenska Kennelklubben (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.