Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor olycka på Liseberg

Två tåg på en berg- och dalbana på Liseberg i Göteborg krockade vid lunchtid på lördagen. Ett tjugotal människor, varav flera barn, fick föras till sjukhus med lindrigare skador.

Enligt Liseberg berodde olyckan på att en kedja gått av. Ett fullsatt berg- och dalbanetåg som var på väg uppför första backen tappade plötsligt greppet.

Tåget rasade tillbaka ner mot stationen och krockade med ett annat fullsatt tåg, som just kommit in på stationen.

- Innan det ena tåget hade hunnit lämna stationen så kom det andra tåget i ganska hög fart och körde in i det stillastående tåget, säger Lasse Zagai, jourhavande parkchef på Liseberg.

Olyckan skedde klockan fem över tolv. Juli månad är högsäsong för Liseberg och i nöjesparken fanns 10-15.000 människor.
I tågen som krockade satt sammanlagt 44 personer. Av dem fick 21 föras till sjukhus, enligt polisen och Liseberg, men ingen av hade några allvarligare skador.

- Enligt den information jag har är samtliga lindrigt skadade. De har ont i nacken och ont i ryggen. De behöver undersökas och röntgas för att vi ska se vilka skador de har. En del är chockade och behöver tas om hand, säger Malin Lutz på Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour.

Lisebergs marknadschef Pelle Johannisson säger att olyckan berodde på att en länk i den kedja som drar upp tåget gick av. Därmed brast hela kedjan och tåget började rulla baklänges.

Den backspärr som normalt skulle bromsat tåget räckte inte till för att hindra olyckan.

- Tåget hade bara kommit en liten bit in på uppdraget. För att backspärrarna ska fungera hundraprocentigt måste tåget vara en bit upp i banan. Den backspärr som slog till orkade inte hålla hela tåget.

Varför fungerar inte backspärrarna om halva tåget står på plan mark?

- Därför att tåget är så tungt. Det finns inga bromsar på den plana ytan och tåget hade inte kommit hela vägen upp. Men jag vill inte spekulera mera i det. Polisen har satt till en haveriutredning och jag vill inte föregripa den, säger Pelle Johannisson.

Den gamla berg- och dalbanan på Liseberg drabbades av en liknande olycka 1985, då ett tåg på väg upp för första backen rullade in i ett tåg som stod inne på station.

- Krocken var likartad, men orsakerna helt annorlunda. Det här är de enda tillbud vi har haft på Liseberg.

Vågar man åka era attraktioner efter det här?

- Ja. Den här har gått sedan 1987 och fraktar varje år 1,5 miljoner personer. Vi är lika förbryllade själva över att det här kan hända, eftersom vi besiktigar alla attraktioner med jämna mellanrum.

Lisebergsbanan invigdes 1987 och är 1.400 meter lång. Fem tåg åker runt samtidigt och varje tåg består av elva vagnar, med plats för 22 personer. Sammanlagt har 30 miljoner människor åkt i banan.

Fler olyckor i nöjesparker

För drygt en vecka sedan avled en 23-årig man efter att ha blivit påkörd av ett berg och dalbane-tåg på Parken Zoo i Eskilstuna. 23-åringen sommarjobbade på parken och hade tagit sig in på avspärrat område runt berg och dal-banan, då han blev påkörd av tåget.

I slutet av maj i år blev en 11-årig pojke ihjälkörd av en berg och dal-banevagn på nöjesparken Bonbonland i Danmark. Pojken hoppade över ett skyddsräcke för att se bättre. Ett tåg kom farande och träffade honom i huvudet.

I Tusenfryd utanför Oslo lossnade ett litet miniflygplan från en karusell sommaren 2002. Två barn störtade fyra meter ner i marken, men klarade sig oskadda.

Sommaren 2002 skadades sex ungdomar lindrigt på Liseberg sedan en gondol i åkattraktionen Små grodorna fallit 3–4 meter.

1999 skadades en kvinna i ryggen och nacken när två vagnar krockade i Furuviksparkens berg och dal-bana.

1997 omkom en 17-årig flicka i Sundsvall sedan hon slungats ur en karusell på ett ambulerande tivoli.

Lisebergsattraktionen Hang over fastnade i ett läge 40 meter över marken och 25 passagerare satt fast i tre timmar innan de fick hjälp ner.

DN

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.