Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-polisinsats-vid-skola-i-goteborg-efter-hot-pa-sociala-medier/

Sverige

Stor polisinsats vid skola i Göteborg efter hot

Bild 1 av 2 Polis på plats på en skola i centrala Göteborg efter att en person uttryckt hot mot både elever och personal på skolan.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2
Foto: Tomas Ohlsson

Ett hot på sociala medier orsakade en stor polisinsats vid Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg på fredagen. Polis upprättade en så kallade särskild händelse och gick in med automatvapen på skolan, som fick utrymmas.

– Lärarna skötte det här väldigt bra, säger Julia Bazi, en av eleverna.

Rätta artikel

Det var vid tiotiden på fredagsförmiddagen som polisen fick larm om att en ung man uttryckt sig hotfullt mot elever och lärare på Katrinelundsgymnasiet på sociala medier. Enligt polisen hörde en anhörig till mannen av sig till polisen och visade oro.

Samtidigt uppehöll sig en man i 20-årsåldern utanför gymnasieskolan, där han talade med elever. För DN berättar några av eleverna att mannen var svartklädd, var svartmålad i ansiktet och bar på en väska. De förklarar att mannen inte är elev på skolan, men att han känner många som går där.

Polisen kontaktade skolledningen som beslutade att utrymma skolan, som ligger i centrala Göteborg, nära Nya Ullevis fotbollsarena och polishuset. Polisen upprättade en så kallad särskild händelse och en stor styrka med automatvapen genomsökte skolan. Då hade mannen försvunnit.

18-åriga Julia Bazi befann sig utanför när brandlarmet ljöd och många av hennes kamrater kom springandes ut från entrén.

– Det känns konstigt att något sådant här händer på vår skola, men lärarna skötte det väldigt bra och jag kände mig trygg, säger Julia Bazi.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson vid Västra Götalands region. Foto: Tomas Ohlsson

Samtidigt vittnar hon om att det varit mycket bråk på skolan på senaste tiden. Tidigare i veckan ska flera killar ha varit inblandade i ett slagsmål.

– För tre månader sedan kom det ett stort gäng tjejer från en annan skola och började slåss med tjejer på vårt gymnasium, berättar Ali, som egentligen heter något annat.

Enligt Peter Adlersson, polisens talesman, var det kombinationen av hoten på nätet och den oro som de anhöriga visade kring personen som gjorde att polisen tog händelsen på största allvar och satte igång en stor insats.

– Vi fick en indikation från anhöriga om att killen som skrivit detta inte mådde bra och de var också mycket oroliga, säger Adlersson.

Uppgifterna om att mannen ska ha burit kniv är inget som polisen kan bekräfta.

Mannen söktes under eftermiddagen på flera platser i Göteborg.

Händelsen utreds som grovt olaga hot mot grupp.

Enligt Stefan Öhman, utbildningschef, gick utrymningen av skolan, som har 1 300 elever, lugnt till väga och personalen handlade enligt rutinerna på ett föredömligt sätt. Han berättar att personalen fick vara kvar på skolan för att diskutera det som hänt.

– Just nu känns läget lugnt och stabilt, säger Öhman.