Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stor polisutredning efter mordet på Djurgården

Polisen lägger stora resurser på utredningen av det misstänkta mordet som upptäcktes på Djurgården på lördagen. ”De första 48 timmarna är mycket viktiga” säger presstalesmannen Kjell Lindgren. Den döde är troligen en 51-årig företagare med mångmiljoninkomst.

Det fanns ännu på söndagsförmiddagen ingen gripen eller misstänkt för mordet på den 51-årige mannen som upptäcktes på lördagen. Men polisen lägger stora resurser på att snabbt utreda de spår som finns.

– De första 48 timmarna är mycket viktiga och vi lägger ganska stora resurser på utredningen. Jag pratade nyss med utredningsgruppen, men de har inget nytt att rapportera just nu, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Polisen har satt ihop en särskild utredningsgrupp som är mycket förtegen. Kjell Lindgren vill inte heller bekräfta identiteten på den döde, utöver att det rör sig om en 51-åring man.

Bilen på brottsplatsen är dock registrerad på just en 51-årig man som driver flera företag i fastighetsbranschen. Det rör sig om en mycket förmögen företagare, med en inkomst på 80 miljoner kronor enligt den senaste deklarationen. 

Mannen upptäcktes av förbipasserande vid 13.30-tiden på lördagen. Bilen stod då parkerad på Björnnäsvägen i Albanoområdet på norra Djurgården. Den person som upptäckte mannen passerade i bil och kunde utan att stanna se att något inte stod rätt till och slog larm till SOS Alarm.

– Mannen har skjutits och hylsor har hittats på platsen, en förundersökning om mord har inletts, sade Dan Grip, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

När ambulansen kom till platsen konstaterades att mannen var död.

Tekniker undersökte under kvällen platsen tillsammans med hundpatruller. Brottsplatsen  spärrades av längs ett stort område: Hela Björnnäsvägen var avspärrad från Statoil i Frescati till Björnnäsvägens korsning med Norra Fiskartorpsvägen.

Trots att ett koloniområde med många lotter ligger i närheten och flera personer befann sig där i det fina vädret är det ingen av dem som har hört något skott, uppger polisen.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Anhöriga är underrättade.

Polisen är mån om att komma i kontakt med alla som har befunnit sig i området under dygnet. Det är ännu oklart när mannen bragts om livet och övervakningskameror runt området ska gås igenom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.