Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stor spridning av kemikalier från brandskum

Kemikalier från bland annat brandskum, PFAS-ämnen, har fått stor spridning i miljön. På vissa ställen är koncentrationen så hög att det kan vara risk för människors hälsa och miljön. Det visar en ny undersökning som Naturvårdsverket har gjort.

PFAS är samlingsnamn för en grupp av syntetiska ämnen. De är extremt svårnedbrytbara i naturen, och misstänks kunna skada hälsan på flera sätt.

I en rapport som Naturvårdsverket på torsdagen lämnade till regeringen har sammanlagt 6.100 prover från yt- och grundvatten analyserats för PFAS-ämnen.

– De högsta halterna har vi hittat i närheten av kända potentiella källor, i huvudsak nära brandövningsplatser och flygplatser med brandövningsplatser. Där är halterna i vissa fall så höga att de överskrider gränsvärden och kan innebära en risk för organismer i miljön och människors hälsa, säger Maria Linderoth, ekotoxikolog på Naturvårdsverket.

Människor kan få i sig kemikalierna genom dricksvatten men också genom att äta fisk som levt i förorenat vatten.

Brandsläckningsskum är den största direkta utsläppskällan för kemikalierna, andra stora källor är sannolikt avloppsreningsverk och ställen för avfallshantering. Även industriell verksamhet är potentiell utsläppskälla. Över 2.000 tänkbara lokala utsläppskällor har identifierats i rapporten.

– Vi har kartlagt kända möjliga källor och vi har också kunnat titta på hur vattentäkter och enskilda brunnar ligger i förhållande till källorna. Nu finns det ett underlag, som inte har funnits tidigare, för regionala och lokala myndigheter att identifiera om det finns problem i till exempel enskilda brunnar, säger Maria Linderoth.

År 2013 upptäcktes höga halter av PFAS-ämnen i dricksvatten i Kallinge utanför Ronneby. Mätningar avslöjade att barn i området hade förhöjda halter av kemikalierna i blodet. Vattnet hade förorenats av brandskum från släckningsövningar i närheten. Trots att varningar hade kommit flera år tidigare gjordes inga undersökningar. Händelsen anses vara en av de största kemikalieolyckorna i Sverige.

Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att göra en samlad strategi för PFAS. Den rapport som Naturvårdsverket nu har sammanställt är en del i det arbetet.

– I rapporten föreslår vi att man bör titta på utsläpp och spridning. Det handlar även om att ge vägledning till dem som använder de här ämnena, säger Anna Nordin, handläggare på Naturvårdsverket.

Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Kemikalieinspektion arbetar Naturvårdsverket nu med att sammanställa information till räddningstjänsterna om hur brandskum kan använda på ett ansvarsfullt sätt.

Fakta

PFAS är ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier. De är en grupp av många olika syntetiska ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten. Ämnena har använts i stor omfattning under drygt 50 år. Ämnena är extremt svårnedbrytbara i naturen.

Att dricka vatten med höga halter av PFAS under lång tid misstänks kunna ha negativ påverkan på sköldkörteln, lever, fettomsättning och immunförsvaret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.