Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stora-brister-nar-12-aring-pekades-ut-som-mordare/

Den 30 maj 2001 hittades elvaårige Daniel död i en skogsdunge nära bostadsområdet Kvarsta i stadsdelen Hovsjö, Södertälje. Hans kropp var svårt skadad av ett stort antal hugg med en sax. Daniels 12-årige bästis Jonas blev omedelbart huvudmisstänkt.
Den 30 maj 2001 hittades elvaårige Daniel död i en skogsdunge nära bostadsområdet Kvarsta i stadsdelen Hovsjö, Södertälje. Hans kropp var svårt skadad av ett stort antal hugg med en sax. Daniels 12-årige bästis Jonas blev omedelbart huvudmisstänkt. Foto: Alexander Mahmoud
SVERIGE

Stora brister när 12-åring pekades ut som mördare

En 11-årig pojke är mördad. Hans bästa kompis blir huvudmisstänkt. Knappt tre år efter mordet på fyraårige Kevin kallas psykologiprofessor Sven Å Christianson återigen in av polisen, den här gången till Hovsjö.

Nu ifrågasätter experter tillförlitligheten i utredningen som pekade ut en 12-årig pojke som skyldig till mord.

”Förhören är ett skolboksexempel på hur falska erkännanden kan växa fram”, säger docent Sara Landström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 I de första förhören berättar Jonas att han på väg hem från skolan sett sin bästa kompis liggande i en skogsslänt nära Kvarstavägen i Hovsjö. Han skadar sig på fingrarna under ett försök att dra ut saxen som sitter i Daniels huvud. Det är hans första berättelse. Under förhörsprocessen förändras den flera gånger. Efter fem veckor erkänner han brottet.
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 9 Jonas förhörs vid minst 18 tillfällen under tre månaders tid sommaren 2001. Han får inget juridiskt biträde.
Bild: Polisen
Bild 3 av 9 Psykologiprofessor Sven Å Christianson och förundersökningsledare Eva Tördahl.
Bild: Claudio Bresciani/TT, Joakim Serrander
Bild 4 av 9 Psykologiprofessor Sven Å Christiansons förhörsmetoder får stort genomslag i utredningen. Men forskare varnar för att relationer mellan förhörsledare och misstänkt riskerar att skapa falska erkännanden.
Bild: Polisen
Bild 5 av 9
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 9 I början av 00-talet var Jonas och Daniel två oskiljaktiga vänner i Hovsjö. De lekte tillsammans nästan varje dag. Jonas berättar i förhör att han har svårt att komma ihåg om de någonsin varit osams.
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 9 Psykologiprofessor Sven Å Christianson blir, precis som under utredningen av mordet på Kevin i Arvika, polisens bollplank under förhören och är också med när polisen vallar Jonas på brottsplatsen i juli 2001.
Bild: Polisen
Bild 8 av 9
Bild: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 9 Hovsjö byggdes upp i början av 70-talet och i dag bor omkring 6000 personer i stadsdelen. Hovsjö är ofta drabbat av bilbränder, stenkastning och kriminalitet. I dag står området också på polisens lista över utsatta områden.
Bild: Alexander Mahmoud