Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stora delar av Dalarna blev utan ström

Falun natten mot söndagen strax innan elavbrottet – och några minuter senare.
Falun natten mot söndagen strax innan elavbrottet – och några minuter senare. Foto: Henrik Yngvesson

Stora delar av Dalarna och delar av Bergslagen drabbades i natt av ett omfattande strömavbrott. Mer än 100.000 abonnenter blev under någon timma utan ström, några fick vänta flera timmar innan den kom tillbaka.

Henrik Yngvesson satt framför datorn hemma i Sundborn en knapp mil utanför Falun när strömmen gick. Klockan var då strax efter klockan 02.

– Jag kunde ändå inte sova så jag satte mig i bilen och åkte in till stan för att se hur det såg ut och det var väldigt svart utom från sjukhuset och andra som hade reservaggregat. Efter en kvart ungefär kom strömmen tillbaka och då tog jag en bild till.

Flera personer har berättat om hur ett ljusklot lyste upp himlen i samband med avbrottet. Men något klot rörde det sig knappast om, däremot ett starkt sken som lyste upp de låga molnen.

Enligt Henrik Yngvesson mötte han flera personer som berättade att det ljus som syntes i samband med att strömmen gick hade setts i riktning mot gruvan, och där finns det ett ställverk.

– Jag antar att ljuset kom från ställverket, säger Henrik Yngvesson.

Vid 12.30-tiden lyckades Ellevio lokalisera felet till en plats i Borlänge tätort:

– Det ligger två större stationer i utkanten av Borlänge och någonstans mellan dessa har vi lokaliserat felet men söker nu den exakta platsen, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio vid 15-tiden.

Sökandet efter felet görs till fots och blir tidsödande, säger Jonatan Björck:

– Det lutar åt att vi inte hinner hitta felet innan det blir mörkt utan måste fortsätta i morgon, då med hjälp av en helikopter från Göteborg.

I Falun orsakade avbrottet störningar också i fjärrvärmenätet som väntas få effekter även under måndagen. På räddningstjänsten fick brandmännen öppna dörrarna manuellt eftersom elen gått även där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.