Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stora-forseningar-efter-flygkaos-i-stockholm/

SVERIGE

Stora förseningar efter flygkaos i Stockholm

1 min 30 sek. Vid 11.30-tiden på torsdagen stängdes luftrummet över Stockholm av sedan ett fel uppstått i kommunikationssystemet, vilket drabbade flygtrafiken över hela Sverige. Vid 13.30 var problemet löst men förseningar väntas under resten av torsdagen.

Problemet som orsakat torsdagens flygkaos är nu löst och flygtrafiken ska vara i gång igen, bekräftar Swedavia för DN. Men trafiken dras med stora förseningar.

1 min 30 sek. Vid 11.30-tiden på torsdagen stängdes luftrummet över Stockholm av sedan ett fel uppstått i kommunikationssystemet, vilket drabbade flygtrafiken över hela Sverige. Vid 13.30 var problemet löst men förseningar väntas under resten av torsdagen.

– Man har lokaliserat felet och åtgärdat det. Nu börjar man släppa på trafiken successivt under eftermiddagen och kvällen, säger Åsa Öhman, presskommunikatör på Swedavia.

Flygplan till och från Stockholm fick vid lunchtid på torsdagen inte trafikera luftrummet över huvudstaden under två timmar. Orsaken var ett fel i datakommunikationen som påverkat flygledartornen på Arlanda, Bromma och Landvetter.

Det finns ännu inga uppgifter om hur många passagerare som drabbats av kaoset.

– Det är svårt att säga. Dels har vi de avgångar som inte fick lyfta alls och de som var på väg till Stockholm och fick vända, säger hon.

Swedavias samtliga tio flygplatser omfattades av problemet. Presschefen Ulf Wallin har inte varit med om att något liknande har hänt i den här omfattningen förut.

– Nej, inte på det här viset. Det här är väldigt ovanligt, säger han.

Säkerhetspolisen säger sig inte ha kopplats in.

– Jag har ingen information att lämna, säger Fredrik Milder, presschef på Säpo till DN.

DN:s fotograf Roger Turesson befann sig på ett plan från Malmö mot Stockholm när passagerarna fick besked om att planet måste vända tillbaka.

– Vi lyfte klockan 11 och hade kommit ungefär halvvägs när vi tvingades vända, säger han.

– Vi fick veta att luftrummet över hela Stockholmsområdet var stängt.

Andra plan har däremot landat på Arlanda efter detta, enligt uppgifter till DN.

Julia Pennlerts plan mot Göteborg skulle ha lyft från Bromma strax efter klockan 11. Men efter att passagerarna boardat planet kom meddelandet att det inte fick lyfta. Hon berättar att stämningen ombord trots det varit god.

– Det är ingen panik. Alla är vid gott mod. Men än så länge vet vi inte hur lång tid allt tar, säger hon.

Strax efter klockan 13 fick passagerarna ombord på planet meddelande om att flygtrafiken var i gång igen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap noterade problemen på Luftfartsverket i sin ständigt pågående omvärldsbevakning. En grupp analyserar situation och försöker skapa sig en bild av det inträffade.

Artikeln uppdateras.