Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stora nyhetssajter attackerade

Foto: Bertil Ericson/TT

Flera stora nyhetssajter utsattes vid 20.40 på lördagen för en överbelastningsattack vilket gjorde att en rad sajter inte gick att komma in på under nästan en timma. Attacken är den kanske största mot svenska mediers webbplatser hittills.

DN, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet var några av dem som fick problem.

Också sedan sajterna åter gått att läsa dras flera av dem med stora problem. Bland annat har DN.se fortfarande svårt att publicera artiklar. Förutom de fyra stora nyhetssajterna drabbades även Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Orsaken till problemen var en så kallad ddos-attack som gör att sajterna överbelastas då trafik skickas till de servrar som sajterna ligger på så snabbt att servrarna inte hinner svara. Att det rör sig om en ddos-attack bekräftas av DN:s driftleverantör. En brottsutredning är inledd uppger polisen för DN. Också säkerhetspolisen är underrättad.

Attacken inleddes strax efter det att Earth hour startade klockan 20.30 på lördagskvällen. De som använde DN:s app kunde dock komma in på sajten.

Strax innan attackerna inleddes lades ett anonymt hot ut på Twitter: ”De följande dagarna kommer attacker att riktas mot den svenska regeringen och medierna som sprider falsk propaganda”, lyder inlägget i en svensk översättning.

– Ddos-attacker kan vara en av de allvarligaste typerna av attacker, och de pågår hela tiden, men när de blir riktigt stora kan de på sikt hota demokratin. Men de enda som kan förhindra dem är internetoperatörerna, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef på Cert.se, den svenska myndigheten för it-säkerhet som sorterar under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, säger till DN att attacken är extremt allvarlig:

– Det verkar ha varit viktigt för någon att slå ut nyhetssajterna men nyhetssajterna har kunnat hantera attackerna snabbt. Vi vet ännu inte vilka som ligger bakom attackerna men det som hänt är ett hot mot demokratin.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski om attacken:

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Det var ett tydligt försök att stoppa viktiga delar av nyhetsförmedlingen i Sverige, säger han.

I oktober 2012 drabbades en rad svenska företag och myndigheter, bland annat nyhetsbyrån TT, SEB, Swedbank, Säpo, Försvarsmakten, Socialstyrelsen, Domstolsverket, Riksdagen, Göta Hovrätt, Regeringen och Riksbanken av ddos-attacker.

Då ansågs en förklaring till attackerna kunna vara en polisrazzia mot det svenska webbhotellet PRQ där bland annat Pirate Bay legat, men den då pågående tvisten om utlämning av Wikileaksgrundaren Julian Assange bedömdes också kunna vara en orsak.

2013 riktades en av världens största ddos-attacker mot säkerhetsföretaget Spamhaus som hjälper till att stoppa spam.

I december 2014 utsattes Telia för större ddos-attacker från Ryssland. De innebar att kunderna drabbades under flera dagar.

I oktober och november förra året drabbades Swedbank av två ddos-attacker som slog ut bankens hemsidor. Attackerna drabbade inte Swedbanks telefon-  eller internetbanken.

På grund av tekniska problem använder vi oss även av redaktionsbloggen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.