Stora problem för tågtrafiken - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stora problem för tågtrafiken

00:56. Signalfel och inställda tåg. Vad innebär det egentligen? DN förklarar.

Tågtrafiken har stora problem på många håll i landet. Förutom att planerade banarbeten medför extra restid, är tåg inställda eller försenade bland annat på grund av risk för solkurvor, men även efter el- eller signalfel.

– Det är naturens krafter som har ställt till det, bland annat det kraftiga åskvädret som drog fram under natten påverkar med en del signalfel, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.  

Enligt Trafikverket är det bland annat tågstopp mellan Simrishamn och Ystad på grund av elfel som orsakats av ett åskoväder. Där beräknas trafiken gå normalt igen efter klockan 7 på torsdagsmorgonen.

Även mellan Narvik i Norge och Kiruna är det helt stopp i tågtrafiken på grund av en brand vid spåren på den norska sidan. Man har inte någon prognos för när tågen ska gå som normalt igen, men sträckan ersätts med buss.

– Vi ska få besked nu på förmiddagen från Norge när man kan börja köra igen, säger Denny Josefsson.

Läs mer: Nedrasad kontaktledning åtgärdad – men följdförsening väntas 

Det är fortfarande problem på Västra stambanan mellan Katrineholm och Flen som har drabbats av ett omfattande signalfel och en nedriven kontaktledning. Trafiken är igång men kan bara köra på ett spår mellan Sköldinge – Flen. 

– Det kommer vara förseningar under dagen då man samsas om ett spår men det är inga inställda turer, säger Denny Josefsson.

I Uppsala norra påverkas fjärrtrafiken upp mot Dalarna på grund av en solkurva. Trafiken till och från Dalarna leds därför om. Den regionala tågtrafiken i Uppsala körs med buss i stället. 

– Det kan vara förseningar.

På grund av fortsatt höga temperaturer är tågtrafiken även inställd på en rad sträckor i Götaland, meddelar Trafikverket. Detta på grund av risken för solkurvor. 

– Banorna som har varit avstängda i västra Sverige har börjat rulla igen men de i Småland är stängda och kan komma igång tidigaste lördag morgon, säger Denny Josefsson.

Det handlar bland annat om sträckorna Kalmar–Linköping, Värnamo–Halmstad, Jönköping–Värnamo och Nässjö–Vetlanda. 

Trafikverket uppmanar resenärer att kontakta sina tågbolag i hopp om klarhet i vad som gäller.

Inställda tåg

Fram till 11 augusti klockan 04.30 har följande sträckor inställd tågtrafik:

Kalmar – Linköping

Västervik – Bjärka Säby

Eksjö – Hultsfred

Nässjö – Vetlanda

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Jönköping – Vaggeryd

Värnamo – Landeryd

 

Källa: Trafikverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.