Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stora problem med våld och stress i skolan

Hot och våld, hög stress och alldeles för stor arbetsbelastning. I en pågående granskning av den svenska skolan har Arbetsmiljöverket upptäckt stora problem för både elever och lärare.

– Trots att många skolor vill förbättra arbetsmiljön ser vi att det ofta saknas resurser och rutiner för hur man ska hantera till exempel stress och våld, säger Karin Bennbom, projektledare på Arbetsmiljöverket som leder granskningen.

I september förra året började Arbetsmiljöverket sin granskning av totalt 1 700 grund- och gymnasieskolor, drygt 30 procent av alla Sveriges skolor. Först 2016 kommer hela granskningen vara klar men efter att ha inspekterat situationen på 500 skolor ser Karin Bennbom redan stora utmaningar.

Den största andelen av krav på åtgärder som riktas mot skolorna gäller det förebyggande arbetsmiljö­arbetet. Runt 1 500 åtgärdskrav handlar om att skolorna saknar riktlinjer eller rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska fungera.

Samtidigt har Karin Bennbom och hennes kolleger ställt 400 krav på skolor att förebygga mer akuta problem som våld i klassrummet.

– Vi vet att det förekommer våld och hot på skolorna. Därför är det viktigt att skolan har ett förebyggande arbete för att motverka det. Om det trots allt inträffar måste det finnas rutiner för vad man som vuxen ska göra.

Våldet är i högsta grad ett av de arbetsmiljöproblem som även drabbar elever. Mattias Hallberg, ordförande på Sveriges elevkårer, säger till DN att han känner igen Arbetsmiljöverkets problembeskrivning.

– När det gäller våld och hot så vet lärare ofta inte hur de ska agera. Det uppstår situationer där läraren förlorar sin auktoritet och signalerar osäkerhet. Det förvärrar situationen.

Ett annat riskområde som Arbetsmiljöverket fokuserat på är för hög arbetsbelastning. Hittills har drygt 300 krav på åtgärder riktats mot skolor och huvudmän som inte gör tillräckligt för att skolpersonalen inte ska bli sjuka av stress.

– Det var ett område som vi visste att vi måste titta på redan innan granskningen. Det finns en väldigt stor arbetsbelastning på lärare. Ingen ska behöva bli sjuk bara för att de arbetar i skolan, men gör man inte tillräckligt för att motarbeta stressen finns den risken, säger Karin Bennbom.

Hon tycker ändå att skolorna ofta tar arbetsbelastningen på allvar.

– Det bedrivs ett målmedvetet arbete med de här frågorna på många skolor och de flesta är medvetna om att det är något man måste jobba med.

Arbetsmiljöverket har även upptäckt en mängd brister i den fysiska arbetsmiljön. Nästan 300 krav på att förebygga och åtgärda buller har hittills riktats mot skolorna.

– Det handlar sällan om de skadliga ljudvolymer som finns i industrin. I stället är det störande buller som ger huvudvärk och gör det svårt att koncentrera sig. Att komma till rätta med det är en viktig förutsättning för att man faktiska ska kunna lära ut och lära sig i skolan, säger Karin Bennbom.

Även dålig luft är också ett problem, Arbetsmiljöverket har krävt förbättringar lokaler och ventilation i 200 fall.

På Lärarförbundet kommer resultatet i Arbetsmiljöverkets granskning inte som någon överraskning.

– Det är jättebra att de gör den här undersökningen och ser problemen. Men nu krävs det att man inte bara ser problemen utan också åtgärdar dem. För det krävs att skolledare och lärare får rätt förutsättningar och resurser. Finns inte det blir det en orimlig arbetssituation, säger förbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Fakta:

Arbetsmiljöverkets granskning pågår mellan 2013 och 2016.

Totalt 1 700 grund- och gymnasieskolor ska granskas.

Efter sina inspektioner på de första 500 skolorna har myndig­heten ställt...

... 1 500 krav på att förbättra det systematiska, förebyggande arbetsmiljöarbetet.

... 400 krav på att förebygga och hantera hot och våld.

... 300 krav på att minska arbets­belastning och förebygga stress.

... 300 krav på att förebygga och åtgärda buller.

... 200 krav på att förbättra lokaler och ventilation.

Friskolor kritiseras i något högre grad än kommunala skolor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.