Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stora-skador-efter-detonationen-i-linkoping/

Sverige

Kopplingar till sprängningen vid Ådalagatan utreds

00:49. I samband med att nationella bombgruppen arbetade med ett misstänkt farligt föremål i polisens lokaler i Linköping exploderade någonting i föremålet. Ingen uppges ha skadats av detonationen.

Fönster krossades och en av polisens förrådsbyggnader på Garnisonsområdet i Linköping förstördes vid detonationen på måndagskvällen. Enligt polisen var det inte meningen att det skulle ske en explosion. Polisen bekräftade på en presskonferens att det var en moped som bar på sprängmedlet, och att eventuella samband med explosionen på Ådalagatan utreds.

Det var när det nationella bombskyddet påbörjade arbetet med att undersöka en moped som explosionen inträffade, vid midnatt på måndagen. 

– De började jobba med att oskadliggöra föremålet, då skedde en detonation. Skadorna är relativt begränsade till den byggnaden där mopeden stod, säger Christian Winkler, kommenderingschef för den särskilda händelsen, vid en presskonferens som sänds av SVT.   

– Att det gick till detonation är ingenting som vi vill, men det fanns med i scenariot att det kunde ske.

Enligt polisen var det inte synligt när mopeden togs i beslag att den hade preparerats med sprängmedel. Det var när den skulle lämnas ut till ägaren som detta upptäcktes. 

Förundersökningsledaren Daniel Axelsson uppger att brottet kommer att utredas av samma grupp som har hand om sprängningen vid Ådalagatan i Linköping, i början av juni.

– När det är sprängmedel som anträffas i Linköping och det tidigare har inträffat en explosion är vi angelägna att se om det finns något samband, säger Daniel Axelsson.

För tillfället finns inga misstänkta individer som polisen söker.

Före explosionen utfördes ”skadebegränsande åtgärder” vilket betyder att man tog ut andra föremål som man ville rädda från en eventuell explosion.

Att det tog så lång tid innan man kunde undersöka mopeden berodde på att det var krångligt att säkra och utrymma lokalerna i omgivningen, bland annat finns det vårdboenden som tog lång tid att utrymma. 

Detonationen hördes över stora delar av Linköping och ledde till många larmsamtal från oroliga. Det nationella bombskyddet arbetade med att oskadliggöra ett misstänkt farligt föremål. 

Läs mer: Misstänkt farligt föremål sprängt – flera evakueras  

Det var allts i samband med att mopeden skulle lämnas tillbaka till ägaren som man upptäckte att det skett någon manipulation som såg farligt ut. Polisen tidigare inte velat uppge vad det rör sig om för föremål, mer än att det i sig inte är farligt. Det var Aftonbladet som först publicerade att det rörde sig om en moped som skulle lämnas till ägaren. 

När bombskyddet sprängde föremålet orsakade det större skada än man förutsett. 

– Jag vet ganska lite om exakt hur det har gått till. Jag vet bara att det har skett en detonation i samband med att nationella bombskyddet har arbetat med att oskadliggöra detta föremål på plats, säger Erik Terneborn till TT.

Bild 1 av 3
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 2 av 3
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 3 av 3
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Förhoppningen var att man skulle kunna dämpa detonationen mer än vad man gjorde. Samtidigt hade man enligt polisen ”tagit höjd” för att det kunde bli en större smäll. 

– Det gick väl inte helt som man hade tänkt sig, som jag förstod det, säger Erik Terneborn till TT.

Ingen ska ha skadats i samband med detonationen. 

En del av polisens byggnader, lokaler för beslagtaget gods i Garnisonsområdet, förstördes.

Från 02.00-tiden natten mot tisdagen fick boende i Garnisonsområdet återvända till sina bostäder sprängningen. 

Det var på måndagseftermiddagen som föremålet upptäcktes i en lokal vid polishuset i Garnisonsområdet i Linköping.

Upptäckten gjordes alltså i samband med att ett stulet föremål skulle lämnas tillbaka till ägaren. Då gjorde polisen iakttagelser om att föremålet hade ”påverkats” på ett misstänkt farligt sätt.