Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/storm-pa-vag-mot-hela-norrland-klass-2-varning-i-fjallen/

Sverige

Flera varningar när stormen Jan drar in över Norrland

Under torsdagsmorgonen har SMHI utfärdat en klass 2-varning som gäller fjällen.
Under torsdagsmorgonen har SMHI utfärdat en klass 2-varning som gäller fjällen. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix

Under torsdagen drog stormen Jan in över norra Sverige och Norge. Också fredagen kommer att bli mycket blåsig, främst i fjällområdena, för att avta framåt lördagen. Varningar har utfärdats för i stort sett hela Norrland.

Rätta artikel

Det djupa lågtrycket kom in över norra Skandinavien under torsdagen och tog med sig mycket hårda vindar som gav storm i hela fjällkedjan. Det betyder mer än 25 meter per sekund. I byarna får man räkna med orkanstyrka.

När ovädret, som döpts till Jan, drar vidare över Nordkalotten flyttar sig busvädret österut. Under fredagen väntas stormbyar även över inlandet, och vid kusten får man räkna med vindbyar som nuddar vid stormstyrka.

– Det är mycket kraftiga vindar i västra Norrland och över gränsen till Norge, säger Marisol Huaman, meteorolog vid SMHI till DN vid 21.30-tiden på torsdagen.

Vid lunchtid på torsdagen hade SMHI utfärdat en klass 2-varning för fjällen och för hela Jämtlands län. För resten av Norrland utom Gävleborgs län och Norrbottens läns kustland, gäller en klass 1-varning.

Bandet med de hårdaste vindarna väntas ligga över mellersta Norrland och Norge:

– På Spetsbergen är det orkan, men det har faktiskt lugnat sig lite. Det är vindbyar på 35 meter per sekund, men det har varit kraftigare, säger Rune Skoglund vid Meteorologisk Institutt till VG.

De områden som drabbades hårdast av ovädret Alfrida ser inte ut att påverkas av  stormen Jan.

Det stora problemet det kommande dryga dygnet är vinden, men det kommer också att snöa, längst i norr kraftigt. Längre söderut blir det inte lika intensivt.

När lågtryckets varmfront passerat blir det tillfälligt betydligt mildare, och i fjällen väntas plusgrader från i eftermiddag.

Under senare delen av fredagen kommer den kallare luft som lurar norr om Skandinavien efter hand att ta över kommandot igen.

I Svealand och Götaland ser det kommande dygnet ut att bli betydligt stillsammare än i Norrland. Det blir i allmänhet någon minusgrad i dag, någon eller några plusgrader under fredagen och i helgen en återgång till minussidan.

På söndag ser det ut att komma in ett lågtryck i söder med snö, längst i söder dock troligen mest regn.

Läs mer: Nedblåsta träd sprängs bort efter stormen

Erik Helmerson: Det är inte kommunens ansvar att du överlever stormen