Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stormen-ciara-pa-vag-over-tusentals-vaknar-utan-el/

Sverige

Tusentals vaknade utan el efter stormen Ciara

00:52. I södra Sverige har träd fallit ner och i Birmingham hade ett flygplan svårt att landa.

SMHI:s varningskarta ser betydligt mindre dramatisk ut på måndagen än under helgen. Dock återstod ännu en del trädröjning och problem med strömförsörjning på morgonen efter stormen Ciaras framfart i södra Sverige.

Stormen Ciara drog över södra Sverige och lämnade nedfallna träd och brutna kraftledningar efter sig. Det värsta är över, men på många håll blåser det fortsatt starka vindar. I Bohusläns skärgård väntas på några håll vindar upp mot 20 sekundmeter.

– Vi har nedgraderat varningarna och över land har vi inte kvar några klass 2-varningar, men i Bohuslän upp mot Dalsland och sydväst om Vänern samt Österlen och Gotland har vi klass 1 för mycket hårda vindbyar. Det kommer ändå att upplevas som ovanligt blåsigt i södra Sverige fram till kvällen, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson.

Det är också kulingvarningar för samtliga farvatten runt landet och en för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen som är kopplade till vädersystemet som fått namnet Ciara, men vindarna är långsamt avtagande.

Dessutom varnar SMHI för höga vattenstånd och har utfärdat en klass 1-varning för vissa vattendrag i Västsverige. 

Läs mer: Öresundsbron avstängd och flygavgångar inställda 

Det senaste dygnet har elbolaget Eon fått återställa strömförsörjningen för närmare 36.000 kunder och de drygt 3.400 som fortfarande saknar el spås få den tillbaka senast vid lunchtid. Vattenfall har omkring 11.000 kunder utan ström och Ellevio 1.400. Färjetrafiken runt södra Sverige ställdes delvis in, men på måndagen ser det grönt ut sånär som på en inställd avgång från Gotland till Nynäshamn. 

Bild 1 av 2 Tomt på bilar och tåg efter att Öresundsbron stängts på söndagskvällen med anledning av stormen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2 En personbil krockade med ett nedblåst träd i Kristianstad på söndagskvällen. Ingen person ska dock ha skadats i olyckan.
Foto: Johan Nilsson/TT

En båt med två personer ombord kapsejsade på sjön Fegen under söndagen och Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund lyckades hitta den ena, som senare avled, medan den andra befaras ha drunknat.

En del trafikleder och broar, däribland Öresundsbron, stängdes under en tid på söndagen, men de platser där exempelvis träd ännu ligger över vägbanan ska vara röjda under tidig morgon. ”Vindkänsliga fordon rekommenderas inte köra över Öresundsbron” fram till lunchtid, påpekar Trafikverket, och det samma gäller för Uddevallabron.

Läs mer: Räddningstjänsten om stormens framfart i Stockholm: ”Vi har haft tur”