Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/storslagna-planer-for-drommarnas-kaj-men-vad-ska-handa-med-batagarna/

Simon Andermo har spenderat natten hos en vän på Ringön och ror den lilla ekan Makrillen tillbaka till Drömmarnas kaj. Han ror uppströms längs älven och låter sedan strömmen föra honom tillbaka mot skutan Anita.
Sverige

Storslagna planer för Drömmarnas kaj – men vad ska hända med båtägarna?

De drömmer om en fristad och en plats där man får vara som man är. Nu hotas deras tillvaro av hyreshöjningar och storslagna byggnadsprojekt.

– Det vore ödesdigert om det här blir ett trevligt promenadstråk med rabatter och kaféer”, säger Simon Andermo, en av båtägarna vid Drömmarnas kaj, som nu ser med oro på framtiden.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 16 Hasse Andersson berättar om när han var barn och hans pappa gick längs kajen. Hasses pappa pekade på olika flaggor och berättade för Hasse vilket land de kom ifrån. Hasse tror att det är därifrån flaggintresset kommer. Hundarna Aslan och Negra gör honom sällskap.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 16 Hasse Andersson med hunden Chiquita. Bilden är tagen 2016. Hasse minns inte vårt senaste möte. Han skyller på åldern.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 16 "Jag är 75 år nu och jag planerar bara fem år framåt", säger Hasse Andersson ombord på båten Stege i Gullbergskajen.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 16 I köket på båten Stege häller Hasse Andersson upp mjölk till morgonkaffet. Han har haft båten vid Drömmarnas kaj i tretton år.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 16 Hasse Andersson reser sig upp när han hör en båt passera utanför. Ibland behöver han inte ens resa sig för att veta vilken båt det är, han hör det på propellerljudet.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 6 av 16 Hasse Andersson vecklar ut Guineas flagga som är en av de över 150 flaggor som han har i sitt flaggförråd på båten.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 7 av 16 I en anteckningsbok har Hasse Andersson skrivit ner när alla länder har nationaldag.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 8 av 16 Simon Andermo från Dränsered i Halland ligger vid Gullbergskajen med träskutan Anita som han jobbar med att renovera dagligen.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 9 av 16 Simon Andermo hukar sig under tvättlinan när han stryker tjära på huvudmasten till skutan Anita.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 10 av 16 Bastrumman står uppställd vid skutan Anita. Den används för att värma upp trä och göra det böjbart för att sedan kunna användas i renoveringen av skutan.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 11 av 16 Simon Andermo kokar kaffe ombord på skutan Anita som en dag, förhoppningsvis, kommer omvandlas till Anita Sailing Cirkus.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 12 av 16 Simon Andermo har spenderat natten hos en kompis på Ringön. Han tar den lilla ekan Makrillen över älven till skutan Anita och passerar Gotenius varv där ostindiefararen Gotheborg ligger inne för renovering.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 13 av 16 Simon Andermo tar en kopp kaffe i den lilla glipan i presenningen som täcker skutan Anita inför renoveringen.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 14 av 16 Marcus Bertilsson och Simon Andermo utgör två femtedelar av bandet Boo Boo Bama Orchestra och repar nere i kajutan på skutan Anita.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 15 av 16 Hasse Andersson släpper ut hundarna så att de får vara med när nästa flagga ska hissas. Hasse tjuvstartar lite och firar upp Österrikes flagga, trots att deras nationaldag inte är förrän slutet av månaden.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 16 av 16 Hasse Andersson tar en paus efter morgonpromenaden. På andra sidan älven ligger Ringön.
Foto: Tomas Ohlsson