Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stort-bedrageri-mot-sveriges-aldsta-studieforbund/

Sverige

Stort bedrägeri mot Sveriges äldsta studieförbund

Två anställda hos Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV, misstänks ha tagit emot bidrag på mångmiljonbelopp från stat och kommun till studiecirklar i Skåne och Blekinge som aldrig genomförts. Skattepengarna ska i stället ha hamnat någon annanstans, rapporterar Sydsvenskan

NBV är Sveriges äldsta studieförbund som bedriver verksamhet över hela landet. De erbjuder bland annat studiecirklar och föreläsningar där nykterhet, demokrati och föreningsliv står i fokus. 

De två personer som misstänks för bedrägeri är anställda på NBV Syd, som är utspritt på sex kontor över Skåne och Blekinge. De har nu stängts av från arbetet och polisanmälts för bedrägeri och trolöshet mot huvudman. 

Efter att NBV fattat misstanke om att en del av de studiecirklar som har fått stora bidrag från stat, region och kommuner aldrig har genomförts, inleddes i början av året en utredning. 

– Vi har som rutin att alltid göra oanmälda besök, och när vi gjorde det gällande de här studiecirklarna så tyckte vi att verksamheten var undermålig, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV, till DN. 

I början av maj fick även Folkbildningsrådet, som utövar tillsyn över statsbidrag till studieförbund, ett anonymt, engelskspråkigt mejl som larmade om bedrägerierna:

”I åtskilliga år har studieförbundet NBV ägnat sig åt välstrukturerad korruption av skattebetalarnas pengar”, skrev mejlskribenten.

Folkbildningsrådet kontaktade då NBV och i juni beställde studieförbundet en extern granskning av en revisionsbyrå. Granskningen pekar på misstankar om brott vilket gjorde att NBV i måndags polisanmälde två av sina anställda. 

– Vår granskning och revisionsgranskningen visar att det här är fabricerad verksamhet. Från de föreningar som de två anställda har haft ansvar för kan vi se att det inte har varit verksamhet. De har bara fabricerat listor, satt i namn och attesterat fel, säger NBV:s förbundsrektor Åke Marcusson, till Sydsvenskan. 

Åke Marcusson bekräftar HD och Sydsvenskans uppgifter om att de misstänkta bedrägerierna handlar om många miljoner kronor, något som Binaji Marouf däremot menar att NBV inte kan svara på i nuläget:

– Det vi vet är att bedrägerimisstankarna rör 23 procent av förbundets totala verksamhet i Skåne och Blekinge. Men vi vet inte hur stor del av den totala mängden som är korrekt och vad som är fabricering. Därför görs det nu en utredning för att vi ska ta reda på hur mycket pengar det rör sig om. 

Men om det skulle visa sig att det faktiskt är 23 procent som fabricerats? 

– Då skulle det vara mycket pengar. Och där har vi för avsikt att betala tillbaka vartenda öre som vi betalat ut felaktigt, det är vårt ansvar.  

Binaji Marouf medger att NBV brustit i sitt ansvar med att kvalitetssäkra de verksamheter som pågår korrekt, det vill säga enligt de riktlinjer som Folkbildningsrådet bestämt. Hon säger att de nu tagit ett antal åtgärder för att detta inte ska upprepas.

– Bedrägerimisstankarna rör verksamheter som pågått mellan 2016 och 2018. I början av 2019 gjorde vi en omorganisering som bland annat innebär att varje avdelning fått en egen person som ser över just kvalitet. Vi har också sett över vår ekonomiska modell och ändrat hur utbetalningarna sker för att pengar inte ska kunna betalas ut felaktigt. 

Hur kan pengarna bara försvinna på det här sättet, har de betalats ut till de anställdas privata bankkonton? 

– Vi vet inte. Pengar ska ju betalas ut till föreningen och där behöver vi kolla hur det gått till. Vi misstänker att det inte skett korrekt och därför har vi lämnat över ärendet till polisen. 

– Det här är inte roligt för någon, vi jobbar ju med förtroende för människor. Men vi tar det här på största allvar och jag tror att vi kommer reda ut allting.