Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Straffet för att kasta en ölburk: 800 kronor

Nu blir det hårdare tag mot nedskräpning.
Nu blir det hårdare tag mot nedskräpning. Foto: Erich Stering
Noll kronor för en cigarettfimp – men 800 kronor för en ölburk. Så ser de nya nedskräpningsböterna ut, visar föreskrifter från Riksåklagaren som DN tagit del av.

Det kan stå dig dyrt att slänga skräp på andra ställen än i papperskorgen i sommar. Om drygt två veckor träder den nya lag i kraft som ger polisen möjlighet att bötfälla skräpsyndare direkt på plats.

Riksåklagaren har nu bestämt sig för bötesnivåerna för brottet. Och de varierar kraftigt beroende vilket skräp som lämnats kvar. Ölburkar, engångsgrillar och snabbmatsförpackningar ger 800 kronor i penningböter.

Polisen ska däremot se genom fingrarna när folk kastar bort bussbiljetter, cigarettfimpar eller tuggummin. Sådant skräp betraktas nämligen som en ringa förseelse, utan straffansvar.

Att lämna kvar tändvätskan efter en grillkväll kan dock bli mycket kostsamt. Kemikalier som kan vara miljöfarliga och färg blir i stället ett ärende för en åklagare och eventuellt domstol. Det kan då rubriceras som nedskräpning, ett brott som till och med innehåller fängelse upp till ett år i straffskalan.

Riksåklagaren har studerat hur penningböterna ser ut på olika brott och fick då fram beloppet 800 kronor, enligt Peter Lundkvist, tillförordnad chefsåklagare vid Riksåklagarens kansli. Polisen har inte haft några synpunkter på de nya bötesbeloppen.

– Vi har tittat på hur bötesnivåerna ser ut i andra fall och har sedan bedömt hur skadligt det här beteendet är, säger Peter Lundkvist.

Föreskrifterna träder i kraft den 10 juli och gäller för gator och torg, samt i parker och liknande offentliga platser. Flera bedömare, inklusive polisen, tror att resultatet leder till fler böter och renare städer.

– Får man en ren plats tycker vi att det blir automatiskt lite tryggare, sade Rita Hedlund Zwierz, närpolischef i Katarinaområdet i Stockholm till DN i våras.

Det är redan i dag olagligt att slänga skräp i parker, men polisen har tidigare inte fått utfärda böter direkt på plats.

Fakta:Nedskräpningsböter

Inga böter:

Bussbiljett
Cigarettfimp
Kolapapper
Tuggummi

Böter 800 kronor:

Snabbmatsförpackningar
Glas- och plastflaskor
Olika typer av dryckesförpackningar (exempelvis ölburkar)
Engångsgrillar
Andra engångsgrillar

Böter eller fängelse upp till ett år:

Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller andra kemikalier som kan vara miljöfarliga
Om någon placerar ut större mängder skräp eller skräpar ned i systematisk omfattning,

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.