Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/strandhall-inga-patryckningar-mot-forsakringskassan/

Sverige

Strandhäll: ”Inga påtryckningar mot Försäkringskassan”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) förnekar att regeringskansliet skulle utöva påtryckningar mot Försäkringskassan. Foto: Jonas Lindkvist

Efter DN:s avslöjande säger Annika Strandhäll att socialdepartementet aldrig skulle utöva påtryckningar för att tysta Försäkringskassan.

– Några sådana signaler har inte kommit härifrån.

Rätta artikel

Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) stämmer det inte att hennes departement försökt förhindra Försäkringskassan från att lämna ut uppgifter till media. 

– Låt mig vara väldigt, väldigt tydlig. För mig som statsråd är både offentlighetsprincipen, meddelar- och yttrandefriheten grundläggande delar av den svenska demokratin. Varken jag som statsråd eller departementet har några synpunkter på vad myndigheter lämnar ut till media, säger Annika Strandhäll till DN.

Det stämmer väl inte, tvärtom har man haft synpunkter på att handlingar lämnats ut och sagt att det kommer få allvarliga konsekvenser för samarbetet med Försäkringskassan?

– I det här fallet så finns det överhuvudtaget ingenting som jag har någon kännedom om. Säkerligen har inte heller departementet menat några samtal som att utöva påtryckningar mot Försäkringskassan kring utlämnandet av handlingar till media. 

Vad skulle du då kalla det, att man har synpunkter på utlämnandet och säger att det kommer påverka vilken information ni är beredda att dela med er av?

– Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter. Vi har återkommande kontakter i mängder av olika frågor. Det blir extremt svårt för mig att gå in och kommentera ett telefonsamtal som ledde fram till ett mejl för ungefär ett år sedan. Utan låt mig vara tydlig med att några sådana signaler inte har kommit härifrån.

Anledningen till att DN, TV4 och andra redaktioner begärde att ta del av mötesanteckningarna var bråket mellan Annika Strandhäll och Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler. Vid tillfället var Strandhäll anmäld till Konstitutionsutskottet och skulle snart frågas ut i socialutskottet. Ministern förnekar att det skulle ha legat bakom kontakten med myndigheten.

– Nej, de uppgifter som du kommer med får jag i dag. Jag har inte skickat några andra signaler vid något enda tillfälle än att de här fundamentala lagstiftningarna gäller oss och alla som arbetar på det här departementet.