Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/strandhall-regeringsbildningens-fel-att-nya-chefer-drojer/

Sverige

Strandhäll: Regeringsbildningens fel att nya chefer dröjer

Annika Strandhäll (S). Foto: Magnus Hallgren

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att det är den utdragna regeringsbildningens fel att två myndigheter stått utan ordinarie högsta chef i närmare ett år.

Rätta artikel

DN har sökt Annika Strandhäll för en intervju om varför det tagit sådan tid att utse Ann-Marie Beglers efterträdare och om hur hon ser på kritiken som lyfts om hur det påverkar det långsiktiga arbetet på både Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen. Socialförsäkringsministern har i stället för en intervju valt att svara i en skriftlig kommentar via sin pressekreterare. 

Enligt ministern brukar det i snitt ta nio månader att tillsätta en generaldirektör, och det arbetet har fördröjts ytterligare på grund av den utdragna regeringsbildningen med en övergångsregering som, enligt Strandhäll, inte kunnat ta beslut i frågan.

”Alla som har varit inne i en rekrytering vet att när arbetet avstannar så länge, går det inte bara att ta vid där man slutade. Vissa delar behöver plockas upp på nytt”, skriver Strandhäll.

Catarina Eklundh Ahlgren, tillförordnad generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, är kritisk till att hennes myndighet fortfarande inte har en ordinarie högsta chef trots att den är i ett känsligt skede där myndigheten i praktiken byggs upp på nytt efter flytten till Göteborg. 

Annika Strandhäll svarar inte direkt på frågan om hur hon ser på att de två myndigheternas långsiktiga verksamhet drabbas av att inga nya generaldirektörer utsetts, men skriver att hon är trygg i att de tillförordnade generaldirektörerna leder myndigheterna på ett kompetent sätt.

”Dessutom har Försäkringskassan en styrelse och en överdirektör och båda myndigheterna har välfungerande ledningsgrupper.”

När kan vi vänta nya, ordinarie, generaldirektörer till de två myndigheterna?

”Det kommer att ske så snart som möjligt.”

Läs mer: Två myndigheter leds av vikarier ett år efter att Begler sparkades