Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Strategerna tvingas tänka om

Foto: Roger Turessson

Förändringens vindar blåser över Visby.

Effekten av supervalåret har blivit större och dröjt kvar längre än många strateger räknat med.

Både små och stora partier har valt att anpassa sina strategier under Almedalsveckan.

Fullsatt är det, och ganska fartfyllt, när centerpartisterna håller ekonomiskt seminarium i Säve­salen på Gotlands museer.

En expert angriper kollektivavtalen, en annan efterlyser blocköverskridande samarbete, och partiledaren Annie Lööf lovar att Centern ska bli Sveriges nya reformparti.

Vid ingången trängs nyfikna. ”Såhär ser det ut hos ett parti som är på gång”, twittrar studentförbundets ordförande.

Partisekreteraren Michael Arthursson sitter trygg och belåten på stolen, iförd obligatorisk rutig centerskjorta. Länge fick han bara frågor om partiets kris från journalisterna.

– Vi har haft en tuff tid. Vi hade en jättetuff tid 2013. Men nu har vi mycket mer vind i seglen, säger han.

Centerpartiet var inte EU-valets stora vinnare, men partiet ökade lite, och den trenden har stått sig i opinionsmätningar efteråt.

– Vi kan ju se att vi får både en tillströmning av nya väljare och av dem som tidigare röstat på Centerpartiet och som kanske har varit lite tveksamma och nu känner att Centerpartiet är partiet för miljön och för att hela Sverige ska leva, säger Michael Arthursson.

Supervalåret var ett uttryck som var slitet på gränsen till söndertrasat redan före den 1 januari 2014. I flera år har politiska experter debatterat hur riksdagsvalet skulle påverkas av EU-valet i maj.

Facit kommer först den 14 september. Men EU-valet har i alla fall satt en tydlig prägel på Almedalsveckan.

– Jag tror att det är för tidigt att säga om ekot kommer att höras i september. Men just nu ger det ett väldigt stort avtryck. Fortfarande. Miljöpartiet ligger kvar på höga siffror. Och de stora partierna har inte kommit tillbaka än till rätt nivå, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Så vad var det då som hände i slutet av maj? Vad var det som väljarna sa?

Den frågan har stötts och blötts i panelerna under årets Almedalsvecka.

Det är en vänstervåg, säger många, och pekar på den tydliga vänstervinden i valundersökningen.

Nja, säger andra, det handlar om värderingar över huvud taget, om en längtan efter ideologi, snarare än enskilda sakfrågor.

Väljarna vill ha förändring, hävdar en tredje.

Ytterligare några politiska experter säger att det kan vara hur som helst med den saken, EU- valet spelar ändå ingen större roll för riksdagsvalet.

Vårens röstning innehöll inte någon regeringsfråga. I Europafrågorna kan väljarna kosta på sig ideologi och hjärtefrågor, men i höst handlar det om vem som kan ta ansvar för landet.

Ändå: någonting har ändå hänt. Någonting som ingen partistrateg kan eller vill blunda för.

På gräsmattan vid Botaniska trädgården i Visby har miljöpartisterna en mångfaldspicknick. Unga gräsrötter beklagar sig över rasister som ser ut som hipsters, och funderar högt över tänkbara rödgröna ut­rikesministrar.

Det är samma dag som Feministiskt initiativ håller manifestation och fest mot rasismen, och samma dag som Sverigedemokraterna intar scenen i Almedalen. Socialdemokraterna har bjudit in 2000- talets svar på Karl Marx, den franske ekonomiprofessorn Thomas Piketty, och håller pressträff om en ny bankskatt. Pinsamt nog har SD redan lanserat samma förslag.

Skatter är en kärnfråga på den traditionella höger-vänsterskalan, men andra politiska dimensioner tar allt större plats nu.

Som den gröna dimensionen med hållbarhet kontra tillväxt eller den om individens rätt att få leva som man vill kontra traditionella normer.

– Feministiskt initiativs intåg gjorde ju att debatten flyttade till frågor som öppenhet, integritet och antirasism. Vi i Miljöpartiet var förberedda i de frågorna, men vi hade inte klarat själva att flytta debatten dit, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Han tycker att något har varit på gång under ett par års tid, något som synts på till antirasistiska manifestationer.

– Personligen har jag inte sett samma sorts närhet till engagemang sedan början av 2000-talet, när jag själv blev politisk aktiv. Det var då som Attacrörelsen var stor, säger han.

Men supervalåret och EU-valet fick betydelse i sig. De bidrog till Miljöpartiets framgångsval.

Eftersom Fi inte sitter i riksdagen, blir det inget anförande av Gudrun Schyman i Almedalen i år. Men feministerna har ändå gett eko i tal efter tal på stora scenen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund hade ett långt avsnitt om jämställdhet i sitt tal i måndags. Hans version skiljer sig på avgörande punkter från Feministiskt initiativs.

Partisekreteraren Acko Ankarberg:

– Värderingsvalet gynnade Fi och Miljöpartiet, men det gynnar oss också. Vi har en tydlig ideologisk grund. Och vi tycker att det är bra att få en tydlig motståndare.

Faktum är att supervalåret också har blivit supertalåret.

På senare år har partiledarnas framträdanden ofta fungerat som en lite mer småputtrig bekräftelse på de sakpolitiska utspelen från pressträffarna tidigare på dagen.

Nu ligger stora tal rätt i tiden. Det är där som partiledarna kan peka ut riktningar och våga vara visionärer.

Almedalsveckan har blivit en viktig mellanstation under valåret 2014. Det är här partierna kan visa att de växlar spår. Det är sista chansen att lägga om strategin.

Jimmie Åkessons tal i tisdags blev en 53 minuter lång demonstration av hur han och SD-ledningen lagt ambitionen åt sidan att bredda partiet. Det var tillbaka till rötterna, kritiken mot invandring.

Resultatet i EU-valet var avgörande för strategiskiftet, enligt partisekreteraren Björn Söder.

Han berättade hur en enda ­affisch skapade nästan allt partiets medieutrymme, kampanjen i Stockholms tunnelbana mot tiggeri. Det har fått SD att dra slutsatsen att en aggressivare profil och fokus på invandringspolitik är en bättre strategi än den gamla.

– Vi visste att vi hade svenska folkets stöd i ryggen när det gällde tiggarna och att vi var ensamma på arenan. Personer i M och C har tidigare uttryckt liknande åsikter, men vi insåg att de inte skulle våga göra det nu, säger han.

Bakom Björn Söders rygg i tältet där vi sitter och talar står nya rek-lamaffischer uppställda. Det blir en kampanj för 35 miljoner kronor, där tiggarna åter kommer att spela en viktig roll.

Socialdemokraternas Stefan Löfven demonstrerade under sitt tal sitt engagemang för några helt andra värderingar, som också var tydliga i valet i maj. Antirasism. Feminism. Solidaritet. Han signalerade dessutom nya skattehöjningar som ska gå till förskolan.

Socialdemokraterna har lagt om kursen här i Visby, åt vänster. Styrman är Jan Larsson, som i Almedals- paneler presenteras som politisk räv. Han har varit med länge, även om han tagit några års paus från politiken. Han tycker inte att valet 2014 liknar någonting som svensk politik varit med om under de senaste 20 åren.

– Man får gå tillbaka till före 1994 för att hitta en liknande situation. Det finns en frejdighet som man inte har sett sedan före budgetsaneringen, säger Socialdemokraternas valledare.

Han beskriver hur Socialdemokraterna utmanat regeringen genom att gå in i politikens mitt.

– Vi tog fajten. Vi sa att vi var ett alternativ, vi står för de trygga och stabila. Då hamnade vi i mitten. Hade vi inte gjort det, så hade vi inte haft ett reellt alternativ.

Nu anser Jan Larsson att hans parti har lyckats göra Alliansen och huvudmotståndaren Moderaterna irrelevanta. Och det påverkar i sin tur Socialdemokraterna.

– Då står vi i ett läge där vi har stått och knuffat på partiet som håller på att bli helt irrelevant i svensk politik. Om du puffar på den som är irrelevant, så blir du helt irrelevant själv, säger han. Förändringsvindarna kom fort och förstärktes av EU-valet, enligt valledaren.

Jan Larsson talar ogärna om vänstervåg. Han vill hellre beskriva strömmarna i opinionen som en längtan efter förändring.

– Vi måste bli bättre på att berätta vad vi vill och vad vi brinner för och visa att vi har känslorna och hjärtat som många människor efterfrågar. Utan att för den sakens skull bli tokvänster, säger Jan Larsson.

Han har gjort några turer i näringslivet och säger att Socialdemokraternas USP, unique selling point, är att vara regeringsdugliga.

Därför varnar han för att göra för kraftiga utslag på rodret.

– Det är inte så att hela Sverige har radikaliserats på en månad. Det är fortfarande så att om du frågar mittenväljarna så är det så att ”räntorna upp – nej, då går min ekonomi i kras. Oansvarighet, det håller inte. Någon som släpper fokus på tillväxt och ekonomi, nej, det vill jag inte ha”.

Moderaterna – som i dag intar scenen i Almedalen – hade gärna sett en upprepning av det tyska valet, en framgång för förbundskanslern Angela ”Mutti” Merkel – förvaltande och ansvarstagande. Nu är frågan om det ska gå som i Norge, där både Arbeiderpartiet och Høyre höll fast vid sina strategier, med begränsad framgång i valspurten.

Men Moderaternas partisekreterare Kent Persson tror fortfarande att effekten av EU-valet kommer att klinga av i augusti–september. Alltså ligger huvudplanen fast: Valrörelsen ska handla om ansvar för ekonomi, jobb och hur man förbereder sig för att regera. Samtidigt har Moderaterna dragit en lärdom av det som hände i maj.

– Vi var för spretiga och otydliga. Där gör vi en justering så att vi har färre budskap. Det ökar möjligheterna att sätta agendan, säger Kent Persson.

Gårdagens alliansutspel om snabbtåg och fler bostäder kan uppfattas som ett försök att komma med framtidsvisioner och fånga den gröna trenden.

– Framför allt är det ett tillväxtbesked. Och ska man kunna satsa på klimat och miljö måste man ha tillväxt, säger Kent Persson.

Faktum är att EU-valet har väckt en förhoppning hos en del moderater: Att Socialdemokraterna övertolkar vänstervinden och skrämmer bort mittenväljarna.

Kent Persson tycker att Socialdemokraterna försöker springa med alla opinionsvindar på en gång.

– Vi har väl sett en tendens att det drar allt mer vänsterut. De börjar distansera sig från valfriheten. De har lämnat jobbfrågan. Det är ett tecken på att de är stressade, säger Kent Persson.

Varningar för vänsterspöket ringer redan i gränderna i Visby.

Fakta. Valåret 2014

Valåret inleddes i maj med EU-valet. Så gick det då:

Socialdemokraterna 24,2 (-0,2)

Miljöpartiet 15,4 (+4,4)

Moderaterna 13,7 (-5,2)

Folkpartiet 9,9 (-3,7)

Sverigedemokraterna 9,7 (+6,4)

Centerpartiet 6,5 (+1,0)

Vänsterpartiet 6,3 (+0,7)

Kristdemokraterna 5,9 (+1,3)

Feministiskt initiativ 5,5 (+3,3)

Piratpartiet 2,2 (-4,9)

Söndagen 14 september är det val till riksdag, kommuner och landsting.

Detta har hänt. Almedalen 2014

Alliansen har lovat en satsning på runt 500 miljarder på bostäder och tågbanor. Det ska bli en utbyggnad av stambanan och nya höghastighetståg.

Socialdemokraterna har lovat ett maxtak för barngrupperna på förskolan. Ska finansieras med bankskatt. Stefan Löfven (S) har talat om antirasism, feminism och miljö – och jobb och skola.

Centerpartiet har bland annat krävt en avveckling av Arbetsförmedlingen.

Kristdemokraterna har krävt satsningar på vård och äldreomsorg, och mer idrott i skolan.

Miljöpartiet har krävt satsningar på Östersjön. Åsa Romson (MP) har talat i Almedalen.

Fi har hållit manifestationer och fest mot rasismen.

Kvar på talarlistan

Torsdag:

Fredrik Reinfeldt (M)

Fredag:

Jonas Sjöstedt (V)

Lördag:

Jan Björklund (FP)

Söndag: Annie Lööf (C)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.