Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 08:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/strategi-for-vaccination-ska-tas-fram/

SVENSK POLITIK

Strategi för vaccination ska tas fram

29:24. Stefan Löfven höll pressträff om att Sverige ska ta fram en nationell vaccinationsstrategi mot covid-19.

Sverige ska nu börja förberedas för en massvaccination mot coronasmittan. Men det kommer att dröja länge innan det finns ett vaccin på plats.

– Jag skulle bli positivt överraskad om vi har ett vaccin om ett år, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Regeringen tar nu fram en vaccinationsstrategi mot covid-19.

– Den dagen vi har ett vaccin mot covid-19 kommer det att vara oerhört viktigt för människors hälsa och hela samhället. Det dröjer säkert innan vi har ett vaccin men när vi har det så ska Sverige ha tillgång till det vaccinet. Vi ska ha en plan för vem som ska vaccineras och i vilken ordning, och vilken aktör som ska göra vad, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Strategin består av tre delar: internationellt arbete för att säkra att Sverige får tillgång till vaccinet, tillsättning av en nationell vaccinsamordnare och en nationell vaccinationsplan. Folkhälsomyndigheten får ansvar för att peka ut vilka som ska prioriteras för vaccination och hur vaccinet ska kunna nå alla delar av landet.

– Syftet är att säkerställa att det som behöver finnas på plats ska vara klart när ett vaccin mot covid-19 är tillgängligt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson understryker att det finns en rad osäkerheter kring framställandet av ett nytt vaccin och hur det kan användas av olika grupper. Det är till exempel osäkert hur de allra äldsta och sköraste reagerar på ett vaccin.

– Ett vaccin kan slå olika. Det kan till exempel vara så att ett vaccin är sämre att använda hos äldre människor för att immunitetsutvecklingen är sämre. Sådant måste man ta hänsyn till, säger Johan Carlson.

Han konstaterar att det är en lång väg att vandra innan det finns ett vaccin, bland annat eftersom omfattande tester måste göras innan det kan spridas till stora grupper.

– Det är en process som kan pressas men den kan inte göras hur kort som helst, säger Johan Carlson.

– Jag skulle bli positivt överraskad om vi har ett vaccin om ett år, förtydligar han.

De som i första hand kommer att prioriteras när det finns ett vaccin är äldre människor och personer med bakomliggande sjukdomar.

– I andra hand handlar det om samhällsviktiga funktioner som vårdpersonal och så vidare, säger Johan Carlson.

Enligt statsminister Stefan Löfven är coronakrisen långt ifrån över.

– Det är inte aktuellt att lätta på restriktioner eller rekommendationer. Det är fortfarande så att spridningen av coronaviruset är ett hot mot människors hälsa, liv och jobb. Det är bara genom att vara uthålliga som vi kan komma tillbaks till vardagen, säger Stefan Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt