Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/strejkare-trotsade-klimatet-i-goteborg/

Sverige

Strejkare trotsade vädret i Göteborg

Bild 1 av 3 Trots vädret var det många som deltog i klimatdemonstrationen i Bältespännareparken.
Foto: Lovisa Herold
Bild 2 av 3 Klimatdemonstration i ett regnigt Göteborg.
Foto: Lovisa Herold
Bild 3 av 3
Foto: Lars Näslund

GÖTEBORG. Regnet visade ingen hänsyn till dagens klimatstrejk i Göteborg. Trots vädret var det tätt mellan deltagarna när strejken drog igång i Bältespännarparken.

Samtidigt har kollektivtrafiken påverkats i centrala delar av staden.

Studenten Johan Thunberg som är medlem i Grön Ungdom började strejka redan på morgonen. Då var uppslutningen något klenare, säger han när han ser sig om i skogen av paraplyer.

– Men vi har hållit uppe humöret. En av eleverna i skolstrejken drog igång en energizer. Höga knän och sånt! säger han.

Johan Thunberg är medlem i Grön Ungdom och har strejkat sedan morgonen. Foto: Lovisa Herold

Kollektivtrafiken i centrala Göteborg påverkades kraftigt under fredagens klimatmanifestation. 

– Det har varit en del akuta trafikomläggningar på grund av klimataktionen. Det var ett ganska stort stopp vid Brunnsparken, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Det har under eftermiddagen varit stopp i trafiken för alla spårvagnslinjer och en stor andel busslinjer som går i genom Göteborg.

– Men det är stora förseningar som sträcker sig långt ute på linjerna. Det har börjat rulla igen men det kommer nog ta ett par timmar innan de är i fas igen, säger Mette Ramquist vid 17.30-tiden.

Det var en planerad demonstration, hade ni förberett er för den?

– Vi hade fått information om den och det är svårt att avgöra hur stor omfattningen blir innan. Nu blev det så mycket folk att de gick över spåren och ut på vägen och det är därför det fick så stora konsekvenser.

På Facebook var 3.500 personer anmälda till klimatstrejken i Göteborg. Samlingen i Bältespännarparken var först klockan 15, men representanter från flera fackförbund bestämde sig för att börja tidigare.

– Många kan inte låta sin arbetsplats vara obemannad, så vi demonstrerade på lunchrasten, säger Lily Macarena Robles, serviceansvarig på Göteborgs stad och förtroendevald i fackförbundet Vision. 

Branka Djukanovic Svensson var en av representanterna för TCO, som liksom Kommunal och SACO var på plats under lunchrasten. 

– Vi vill visa att klimatfrågan är viktig för fackföreningsrörelsen. Vi kan inte strejka, men vi jobbar tillsammans med våra arbetsgivare för att lyfta klimatfrågan, säger hon. 

Märta Öström visade sitt klimatengagemang i Bältespännarparken. Hon tror att det är svårt för många att förstå hur allvarlig frågan om klimatförändringarna är. Foto: Lovisa Herold

Pensionären Märta Öström var på plats i Bältespännarparken senare under eftermiddagen. För henne är textilindustrin en särskilt viktig klimatfråga, säger hon. 

– Jag tänker på hur de som arbetar i till exempel Indien drabbas av de giftiga ämnena. Jag tror att många i Sverige inte bryr sig om klimatfrågan så länge de inte drabbas själva, säger Märta Öström. 

Slagverksorkestern Kiriaka håller energin uppe i parken inför avmarschen. Johan Thunberg är glad att så många människor i olika åldrar slutit upp.

– Det gör stor skillnad för unga som strejkar, att se att vuxna bryr sig, säger han. 

Läs mer: 

Demonstrationer för klimatet jorden runt

Jannike Kihlberg: Klimatstrejkerna kan förändra samhället i grunden

Greta Thunberg hatas i Ryssland av både Kreml och liberaler