Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Strejkhot och kaos hotar lamslå Frankrike under fotbolls EM

Protester och strejker mot de nya jobbreformerna fortsätter att skaka Frankrike. Den eskalerande konflikten har lett till en energikris - och nu varnas för att kaos kan utbryta lagom till fotbolls EM.

Sedan flera månader protesterar fackföreningar och studentorganisationer i Frankrike mot den nya arbetsmarknadsreform som regeringen väntas klubba igenom i dag, torsdag. Lagförslaget syftar till att få ner landets rekordhöga arbetslöshet och innebär bland annat att det ska bli lättare för företag att säga upp och anställa arbetskraft.

Med bara två veckor kvar till fotbolls EM - då två miljoner besökare väntas till Frankrike - har konflikten eskalerat och en ny storstrejk brutit ut.

På torsdagen strejkade arbetare vid 16 av landets 19 kärnkraftverk, däribland vid Nogent-sur-Seine som är det viktigaste kärnkraftverket i den folktäta Parisregionen. Det har lett till en dramatisk minskning av energiproduktionen och risk för en akut energikris, rapporterar flera internationella medier.

Sedan tidigare pågår strejker på flera av landets oljeraffinaderier vilket orsakat en akut bensinbrist på flera håll i landet. Enligt branschorganisationen Ufip ska en tredjedel av Frankrikes 12 000 bensinstationer vara torrlagda med långa köer som följd. För första gången sedan 2010 har landets tvingats använda sin oljereserv.

Svenska Andrea Gustafsson bor i en by utanför Marseille där det varit brist på bensin sedan i måndags.

– Det är rätt kaosartat vid bensinmackarna. Många är stängda och folk tipsar varandra på sociala medier var det finns bensin just nu. Man kan få stå i kö i flera timmar nu så många går upp tidigt, säger hon.

Även ute på landsbygden växer frustrationen över att situationen inte fått en lösning.

– Det är mycket irritation i luften, framför allt eftersom det drabbar människors vardagliga liv.

Foto: Guillaume Souvant/TTFoto: Guillaume Souvant/TT

Protesterna leds av den radikala fackföreningen CGT som är en förlängning av det franska kommunistpartiet. Medlemmar från CGT anklags för att ha genomfört flera spektakulära aktioner och bland annat legat bakom de elavbrott som tidigare i veckan drabbade flera franska städer, rapporterar Spiegel. Bland annat slocknade ljuset i Europas största köpcentrum, Plan de Campagne, norr om Marseille på tisdagen.

Frankrikes största fackförbund, med närmare 700 000 medlemmar, har däremot manat till lugn. Men på torsdagen tog protesterna en våldsam vändning när maskerade ungdomar kastade flaskor och stenar mot polis, som i sin tur svarade med tårgas. Bråket inleddes när omkring hundra personer bröt sig ur en demonstration och började slå sönder skyltfönster och parkerade bilar, rapporterar AFP.

Den franska regeringen har tidigare lovat att ta i med hårdhandskarna mot de delar av fackföreningsrörelsen som man anser bryter mot landets lagar. All form av "sabotage" kommer att straffas, lovade premiärminister Manuel Walls inför parlamentet tidigare på torsdagen. Senare mjuknade han något i sina uttalanden och sade att "det fortfarande göras förändringar eller förbättringar" av reformerna, även om det är uteslutet att skrota dem, enligt AFP.

Protesterna och den tilltagande energikrisen spår sätter press på Frankrikes socialistregering. President François Hollande kämpar sedan tidigare mot låga opinionssiffror och har fullt upp att mobilisera säkerheten inför fotbolls EM - Frankrike befinner sig fortfarande under terrorhot och undantagstillstånd gäller. Ytterligare problem så som gatuprotester och en energikris är förmodligen det sista Hollande önskar sig.

Reformen som Frankrikes regering nu väntas klubba igenom jämförs med de reformpaket som Tysklands rödgröna regering genomförde i början av 2000-talet. Den så kallade Agenda 2010 innebar nedskärningar i socialförsäkringssystemen, sänkta skatter och liberaliseringar av arbetsmarknaden.

Foto: Alain Jocard/AFPFoto: Alain Jocard/AFP

Förändringarna ledde till häftiga protester i landet och splittrade det tyska socialdemokratiska partiet. Åsikterna om vad stålbadet lett till går isär. Kritikerna har ansett att de skapat en ny arbetande underklass och ökade klasskillnader, medan andra bedömare pekat ut dem som en av de viktigaste orsakerna till Tysklands starka ekonomiska utveckling och låga arbetslöshet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har också uttryckt sitt stöd för de franska reformerna.

– Arbetsmarknadsreformer skulle orsaka protester även i Tyskland. Det är ett utryck för demokrati, sade Schäuble på torsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.