Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Stress orsakar hårda tag mot barn

Stressade föräldrar är allt mer hårdhänta mot sina barn, visar en ny världsunik undersökning som släpps i dag.

– Siffrorna får ses som är en aning alarmerande, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Ett litet barn knuffas och släpas genom Stockholms gator av sin stressade mamma på väg till förskolan. Ett annat barn tas hårdhänt i armen när han försöker springa i väg. Ett tredje skakas om när han vägrar att lyssna.

Under 2000-talet har de här scenerna blivit vanligare. Trettio procent av de svenska föräldrarna knuffar, hugger tag i och ruskar sina barn, visar en ny undersökning som Stiftelsen allmänna barnhuset släpper i dag.
Siffrorna kan jämföras med att tolv procent av föräldrarna använde sig av detta år 2000, och 23 procent 2006. 

Det är främst kvinnor i barnafödande ålder som utsätter barnen för hårdhänt behandling. Barnen som drabbas är vanligtvis mellan 2-7 år. Barnen blir knuffade, omruskade och huggs tag i när föräldern och barnet kommer i en konflikt. Stress identifieras som den vanligaste orsaken.

Barnpsykologen Anne Stensberger ser tydligt att stressen ökar bland föräldrar.

– Mitt bästa råd är att söka professionell hjälp. Föräldragrupper, där man kan utbyta erfarenheter och få nya verktyg för att hantera situationerna, är även det en bra väg att gå, säger Anne Stensberger. 

Regeringen har redan satsat pengar på ett ökat stöd till föräldrar. Att fortsätta utveckla det arbetet, och underlätta för föräldrar som vill gå ned i arbetstid ser barn- och äldreminister Maria Larsson som två vägar för att komma tillrätta med problemet.

Som DN tidigare har rapporterat har antalet anmälningar om misstanke om barnmisshandel ökat markant mellan 2001-2010, med 62 procent för barn i åldern 7-14 år och 176 procent för barn under sju år.

Men den nya undersökningen visar att ungefär tre procent av de svenska föräldrarna har slagit sina barn, vilket är en liten och inte statistiskt säkerställd ökning. En ökad benägenhet att anmäla tros vara anledning till den stora uppgången av anmälda fall.  
– Det är mycket glädjande siffror. Undersökningen visar att det inte har skett en kraftig ökning av våldet mot barn, vilket har varit vår oro, säger Maria Larsson.
Nio av tio föräldrar tycker inte att det är rätt att slå sina barn. Men utlandsfödda och personer med lägre utbildning har en mer positiv inställning till kroppslig bestraffning, enligt undersökningen.

De största riskfaktorerna för våld mot barn är att det förekommer våld mellan föräldrarna, samt konflikter som uppkommer när de är påverkade av alkohol eller droger.

Den nya nationellt representativa undersökningen är världsunik eftersom förändringar inte bara kan jämföras över tid, utan för att den dessutom har frågat både föräldrar och barn om deras syn på och erfarenheter av våld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.