Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Strid om Timbuktu i riksdagen

Sverigedemokraterna rasar mot Timbuktu och en låt som partiet tycker är hotfull. Nu ska artisten ta emot ett pris i riksdagshuset.

I låten ”Svarta duvor och vissna liljor” — av Jason Diakité (Timbuktu) och hiphopgruppen Kartellen — talas det om att ”dunka Jimmie gul och blå”.

– Jag förutsätter att även andra partier tycker att det här är märkligt och att de därför inte förärar Timbuktu med sin närvaro. Det här är det som vi har pratat om, inte minst under Expressens kampanj mot våld och hot mot politiker. Det vore konstig logik om man skulle tycka att hot och våld mot en viss politiker är okej, säger Linus Bylund, presschef för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Diakité ska få pris av Fem i tolv-rörelsen vid en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagen den 4 december. Priset delas ut av rörelsens ordförande, riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S), och talman Per Westerberg (M) ska vara med.

Diakité skriver på Twitter att han ”alltid tar avstånd från våld” och ”uttrycker sin ilska i musikalisk form”. I ett inlägg på Facebook skriver han också att man inte ska hänga upp sitt omdöme på två rader i en låt: ”Ta in helheten. Ta in hela bilden. Tänk på vad som fött känslorna som uttrycks i denna och så många andra låtar”, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.