Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/striden-om-ringhals/

Sverige

SD:s motion om kärnkraften nedröstad

Kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg vid Hallandskusten.
Kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg vid Hallandskusten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Avvecklingen av reaktorer i kärnkraftverket Ringhals fortsätter som planerat. Det står klart efter att SD:s förslag om fortsatt drift röstats ner i riksdagen.

– Sveriges folkvalda har avgjort kärnkraftsfrågan för lång tid framöver, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Bakgrunden till striden om Ringhals som avgjordes på onsdagen är att Moderaterna och Kristdemokraterna i höstas lämnade energiuppgörelsen från 2016. De valde därefter att ställa sig bakom Sverigedemokraternas motion om att stoppa avvecklingen i Ringhals. Även Liberalerna, som liksom SD stod utanför uppgörelsen 2016, anslöt sig till motionen.

Förslaget från SD röstades ner med siffrorna 174-173. Två ledamöter var frånvarande. Riksdagens två vildar röstade som sina gamla partier. Amineh Kakabaveh (fd V) röstade alltså mot att stoppa avvecklingen, medan Emma Carlsson Löfdahl röstade som L, alltså på SD:s motion.

Energiminister Anders Ygeman välkomnar riksdagens beslut.

– Det ligger inte några fler reaktorer i korten än de man har röstat om i dag som ska avvecklas. Nu kan vi fokusera energipolitiken på de viktiga frågorna, säger Anders Ygeman.

Det är ändå en ny kärnkraftsvänlig front med fyra partier som har tagit form i riksdagen. Vad betyder det för möjligheten att bedriva energipolitik?

– Jag tror att det betyder ganska lite. Om man räknar bort kärnkraftsfrågan så råder det rätt bred konsensus framåt om svensk energipolitik. Det kommer säkert att vara några sådana här skuggboxningar om detaljer men i grunden fans starkt stöd för energiöverenskommelsen, säger Anders Ygeman. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beklagar att förslaget röstades ned.

– Det saknades en röst och det tror jag säger väldigt mycket just nu. Dessutom vet alla här inne att många Socialdemokrater skulle ha velat rösta med oss eftersom de förstår att kärnkraften behövs. Så den här kampen är verkligen inte över än, säger han till DN.

Hur ska ni vinna tillräcklig majoritet i den här frågan?

– Nya beslut som tydligt visar att riksdagen står bakom fossilfrihet, elektrifiering och klimatomställning, det beslutet kan vi nog fatta efter nästa val tror jag.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och som låg bakom dagens motion, säger att onsdagens besked riskerar att bli ett ”historiskt misstag”.

– Vi forsätter stänga ned fossilfri kraftproduktion där vi haft möjlighet att istället minska utsläpp från grannländer dom Danmark och Tyskland där man eldar med kol, och samtidigt stärka svensk industri. Det är djupt beklagligt, säger han till DN.

Han säger att SD att kommer att driva vidare frågan med förslag om att utreda förutsättningarna för fortsatt drift av Ringhals 1 och förväntar sig även framtida samtal med M och KD i frågan.

– Det är nog troligt att vi kommer att fortsätta diskutera hur vägen framåt kan se ut, säger han.

Ringhals 2 stängdes av vid årsskiftet och reaktor 1 ska tas ur bruk om ett år. Detta enligt ett beslut som ägaren Vattenfall tog 2015 på grund av bristande lönsamhet. 

Mats Ladeborn, chef för strategisk kärnkraftsutveckling på Vattenfall, har tidigare kommenterat avvecklingen så här i DN:

– Vi ser inte i dag att vi på kommersiella grunder kommer att kunna köra varken Ringhals 1 eller Ringhals 2 vidare över huvud taget.

Centerpartiets energipolitiske talesperson i klimat- och energifrågor Rickard Nordin hoppas däremot att frågan är avklarad med dagens omröstning.

– Jag hoppas att vi kan lägga det här bakom oss nu och fokusera på verkliga problem, fokusera på den gröna omställningen istället för gamla trasiga kärnkraftverk, säger han till DN.

Bara en röst avgjorde, tror du svensk politik kommer lämna frågan med den marginalen?

– Jag hoppas det. Att vara inne i marknaden så här är olyckligt och skapar osäkerhet. Det är saker som staten inte ska vara inne och pilla i på det här sättet, säger han.

Skälet till att M och KD hoppade av energiöverenskommelsen är att de numera propagerar för att ge gynnsamma förutsättningar för kärnkraft även i framtiden. Enligt 2016 års överenskommelse är målet att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar år 2040, det vill säga utan kärnkraft. M och KD har velat ändra detta till 100 procent fossilfritt, för att ge kärnkraften fortsatt liv. När de inte fick gehör för det från regeringen och Centern valde de att hoppa av överenskommelsen. .

Läs mer: För och emot i den stormiga debatten om kärnkraft 

Läs mer: Den svenska kärnkraften år för år