Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Striden om Sigtuna

Efter turbulensen på Lundsberg stormar det nu även på internatskolan Sigtuna. Flera fall av misshandel och ­påstådda sexuella trakasserier har resulterat i stängda elevhem och ny pedagogik. Nu protesterar föräldrar mot skolledningens reformer och kräver rektorns avgång. DN skickade reportern Björn af Kleen för att ta temperaturen på de ­svallande känslorna.

”Stäng INTE vårt hem.” ­”Avskeda INTE våra hemföräldrar.”

Två vita lakan med protester hänger på elevhemmet Herrgårdens fasad. De röda slagorden fladdrar i snålblåsten från Sigtunafjärden.

Vid lunchtid i lördags kulminerade ett föräldra- och elevuppror vid Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk (SSHL). I backen upp mot skolan virvlade ett A4-papper med krav från den protestgrupp som vill bevara det traditionella Sigtuna: ”Byt skolledning”, ”Återanställ hemföräldrarna”, ”Sluta vansköta skolan”.

Likt Lundsberg är riksinternatet i Sigtuna tvingat till förändring, en process som ska utplåna kamratuppfostran och sanktionerad pennalism. Men en högröstad skara föräldrar vägrar gå med på ledningens föreslagna reformer. Gruppen ”Save SSHL” vill avsätta den radikala rektorn Dr Margret Benedikz, förändringens regissör. Sveriges ambassadör i Kairo, Charlotta Sparre, är motståndare till utvecklingen, liksom filmstjärnan Dolph Lundgren. Protestgruppen dömer ut förändringen som kontraproduktiv. Den öppna Facebookgruppen ”Save SSHL” har samlat över 2 300 medlemmar.

Ändå genomförs förändringar. I förra veckan blev sex husföräldrar uppsagda av rektor. En av dem är verksam vid Herrgården, där nuvarande kungen bodde på 60-talet, ett av två hem som stängs i höst.

A social suicide, säger föräldern Astrid von Stockar, initiativtagare till ”Save SSHL”.

Likt Lundsberg lider Sigtuna sviterna av en snart 100-årig elevhierarki. Den 22 februari i år föll domen mot fem tidigare treor som misshandlat en yngre kamrat vid hemmet Kvarnbranten. I september 2011 skulle 17-åringen tvångsmatas. Hamnade ostbollarna utanför mun straffades pojken. I mars året därpå utsattes samma elev för ett 60-tal slag och ett tiotal sparkar mot rygg och mage när han vägrade städa en treas rum. Elevhemmet Kvarnbranten, som ligger mittemot rektors­expedition, stängdes under 2013. Nu är det Herrgårdens tur. Stängningen är ett slag mot skolans kungliga historia. Eleverna som protesterade i lördags hade fäst små girlanger i blågult i lakanens fåll. Och skissat en kungakrona ovan budskapen.

Merparten av Herrgårdens pojkar hänvisas i höst till två elevhem längs Manfred Björkquists allé, längre ner mot Mälaren. Hus i vitputsat tegel som byggdes på 80­-talet när två Sigtunainternat slogs ihop till dagens skola. Här bor pojkar och flickor i var sin flygel. Och ska, i rektors pedagogiska vision, mötas mer regelbundet för gemensamma frukostar och middagar. För att förmå samarbeta och ”utveckla sin sociala kompetens” i en mer likställd miljö.

– Där nere finns ingen riktig internatkänsla, säger en 16-årig elev, vars föräldrar är engagerade i ”Save SSHL”.

16-åringen, i röd piké och naturfärgade seglarskor, står utanför Herrgården. Han tänker med ”största sannolikhet” inte gå kvar på skolan i höst. Hans förtroende för ledningen är ”begränsat”.

– Det är mer internationellt därnere, säger han och nickar mot 80-talshusen vid vägen. Här uppe är skönare, fler från Stockholm.

En mamma, Ann Sahlberg, bryter in.

– Är det inte lite skillnad på barnen som vill bo därnere också? De gillar väl att spela dataspel? Har man inte dessa intressen känner man sig nog inte riktigt hemma där. Det är synd att rektorn går så hårt åt internateleverna. Det här är ju deras hem.

”Save SSHL” befarar att rektor vill locka ännu fler internationella familjer till skolan, sådana som kan betala maxavgiften på 355 000 kronor per år per elev. Förmögna ryssar och kineser. Men även dessa lycksökare, säger ”Save SSHL”, vill spegla sig i skolans prestigefulla historia: ”... once a home to Marcus Wallenberg, Peter Wallenberg, Carl XVI Gustaf, Olof Palme... ” som en utländsk förälder skriver i ett inlägg.

Matz Blesserholt, en herre i hatt från Stockholm, beklagar beslutet att stänga anrika elevhem.

– Jag har barn på Haga, ett flickhem där två av deras favorithusföräldrar nu sägs upp. Det har ju varit tårar sedan januari. Många av de här barnen har ju ett lika intimt förhållande till sin husmor och husfar som till sina föräldrar, de kan prata med dem om saker de inte kan med oss, säger Blesserholt.

Den 12 december 2013 landade ett handskrivet brev hos Skolinspektionen. Avsändaren, ett anonymt föräldrapar, riktade anklagelser mot en husfar på ett av Sigtunas flickhem. Husfar påstås låta flickor sitta i hans knä och mata dem med choklad. Han tar dem utanför skolområdet och tjuvröker. När Skol­inspektionen avkrävde rektor Benedikz svar – var uppgifterna tidigare kända? har hon vidtagit åtgärder? – redogjorde hon för ytterligare anklagelser från hus­faderns kolleger. Mannen sägs belöna flickor med kramar i ett pressande privilegiesystem. Benedikz konstaterar att skolan försökt utreda händelserna utan att kunna säkerställa vad som faktiskt hänt. Men att hon givit husfadern en muntlig varning. Skol­inspektionen överlämnade anmälan från den 12 december till Diskrimineringsombudsmannen som i fredags beslöt avsluta ärendet, eftersom det saknas en känd anmälare vars talan DO kan föra.

Den utpekade husfadern jobbar ännu kvar. Men att säga upp sex stycken husföräldrar är en misstroendeförklaring av gruppen i sin helhet, upplever ”Save SSHL”. Familjernas inflytande i skolan kan äventyras. Föräldrar och barn har djupa relationer till sina husföräld­rar, en grupp med varierande bakgrunder och meriter. Dessa lojalitetsband kan utmanas av rektorns pedagoger, universitetsutbildad personal som från och med i höst ska vistas på hemmen till klockan 23 och även under söndagseftermiddagar. Reformen innebär en professionalisering av hemförälder­uppdraget. Men också en akademisk uppryckning: mind­re tv-tittande på förmiddagar för barnen och ett mer effektivt tillvaratagande av fritiden, är rektorns ambition.

I rektorns ursprungliga förslag, ett mejl skickat till elever den 14 januari, skulle elevhemmen även låsas under sex timmar mitt på dagen och husföräldrarna entledigas under delar av skoldagen. Bli mer av nattvakter. Om barnen blev krassliga under dagen skulle de förpassas till en sjukstuga med sjukpersonal.

Ludmila Larsson, mormor till två Sigtunapojkar, skrev att förslaget stank av kommunistiskt manifest. ”Att placera våra barn i överbelagda celler med vakter (tutors) i stället för hemföräldrar. Som i ett fängelse med separat lasarett.”

Dolph Lundgrens invändning delas av flera i ”Save SSHL”. Lundgrens dotter kunde välja mellan framstående skolor i Genève, Cambridge och Los Angeles men valde Sigtuna för den varma hemmiljöns skull. Det var inte bara, eller främst, skolans akademiska meriter som lockade. ”Vi skrev in Ida på SSHL för att göra henne till en mer självsäker och välorienterad individ, för att hon skulle engagera sig i idrott och få en bättre förståelse för Sverige. Inte för att hon skulle pressa sig själv till akademiska studier dagarna i ända”, skriver Lundgren i ett mejl (på engelska) till rektor.
”Save SSHL” ser en mörk höst torna upp sig. Övervakad stordrift i könsmixade kaserner.

– Det var ren vänsterretorik i det ursprungliga förslaget från rektorn, säger föräldern Rickard Björklund, före detta vd för Matteus fondkommission. Hon skrev sådant som: riv strukturerna! Det var feministiska ordval. Tvärtom tror jag att det finns en fördel i att hålla könen åtskilda på hemmen. Då slipper tjejer sminka upp sig till middagen och grabbarna slipper spela balla under frukosten. Lugnare för alla.

– Hallå, de är ju 17 år! säger mamman Kari Bolme. Att det skulle vara naturligt... det är inte alls naturligt!

Margret Benedikz, disputerad i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, bär skoluniform föräldra­dagen till ära. Dr Benedikz, som hon kallar sig på Sigtuna, är tagen av indignationen i föräldraupproret. Benedikz rekryterades i april från Internationella Engelska gymnasiet på Södermalm.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle slå som det gjorde... Men jag är anställd för att förändra. Och jag vill genomföra en modernisering av internatet i sin helhet. Jag vill rekrytera personal till hemmen som förstår de lagar och förordningar som skolan lyder under, som har insikter i skolvärldens utveckling.

Rektor har redan tvingats kompromissa. Hemmen kommer hålla fortsatt öppet under dagtid. Det blir ingen sjukstuga.

Men Herrgården och Backa stängs i höst och skola och internat ska sammansvetsas under nya hempedagoger. Benedikz förändringsstrategi ter sig mer genomgripande än den på Lundsberg. Där har ledningsstrukturen utjämnats efter strykjärnsbränningen i höstas, en händelse som blottlade en rigid befälsordning i skolans ledning. Internatchefen Björn Söderman på Lundsberg har nu samma status som Lundsbergs rektor. På Sigtuna inledde Margret Benedikz sin regim med att avskeda internatchefen Örjan Johansson i våras. Och i stället själv ta ett helhetsgrepp om skolan.

– Internatskola är ett ord som sitter ihop, säger Margret Benedikz. Utbildningen sker inte bara i klassrummen. Sigtuna ska förebereda barnen för ett livslångt lärande både i och utanför skolsalen.

– Vi letade efter någon som hade en vision, säger styrelseordförande Erik Belfrage. Som hade rätt attityd till utbildningsdelen. Sen finns det föräldrar som är kritiska men det ändrar inte min uppfattning om Margret en sekund. Först om du kan bevisa att 100 procent av föräldrar och barn är kritiska, så kanske Margret och jag ska börja diskutera, skrattar han.

Sigtunas pedagogiska legering av internat och skola utmanar Lundsbergs pågående rättsprocess mot Skolinspektionen, där Lundsberg hävdar att internaten inte erbjuder utbildning i skollagens mening. Varpå Skolinspektionen bör sakna tillsynsrätt. Ärendet bedöms just nu i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Men grejen är ju att regeringen skiter i vad Högsta förvaltningsrätten dömer, säger Erik Belfrage. De tänker i vilket fall ändra lagstiftningen så att Skolinspektionen har översyn av allting. Vilket jag ärligt talat tycker är bra. En internatskola är en helhet.

Gymnasielärare Carina Askerwall står bakom rektor.

– Det finns strukturer här som är svåra att komma åt, särskilt för oss lärare som har fullt upp med våra jobb. Men som ändå är ålagda att bry oss om hur våra elever mår. Och de här misshandelsfallen, de uppdagades ju när elever började berätta för oss lärare. Äntligen har vi har fått en skolledning som fokuserar på elevers välmående och inte rättar sig efter påtryckningar från människor som är vana att ha makt.

Fru Askerwall, som hon kallas av styrelseordförande, syftar på vissa föräldrar. Hon har just hört dem protestera under ett möte.

– För detta är en fråga om makt, alltså. Där vi som lärarkår är ganska utsatta på Sigtuna. Det händer ju att föräldrar hör av sig och vill ha ett annat betyg eller har bedömt uppgiften annorlunda. Och dessa föräldrar kan vara mycket starka. Det är ett ganska jobbigt arbetsklimat, och därför är det viktigt med en skolledning som vågar säga nej. En maktkamp som ställs på sin spets här i dag.

De gamla husföräldrarnas uppdrag är för ”oprecist”, tycker Carina Askerwall.

– Sen finns det även starka elever och ibland undrar man vem som egentligen bestämmer. Som lärare händer det att man får springa ned på hemmen och hämta barn till lektionerna.

– Vissa traditioner är jättefina. Men att elever i en skola identifierar sig med ett särskilt hem är psykosocialt vansinne. Vi lärare ska ju få barn att känna gemenskap och där jobbar vi i motvind mot hemmen. Att stänga Herrgården blir ett sätt att bryta den märkliga identifikationen, tror jag.

De tre husföräldrar jag talar med – en uppsagd – är av rakt motsatt åsikt.

– Ingen i den nya ledningen har någonsin jobbat på internat, säger en husmor. Om du hårddrar det satsar rektor nu på hårdvaran i stället för mjukvaran. Hon drar in personal som är vårdande. I sitt första förslag visade hon ju sina kort: färre hemföräldrar, sjukstuga, stängda hem. Jag berättade för mina tjejer i går kväll att jag är uppsagd och då har jag en tjej som kommer från Hong Kong med nyskilda föräldrar. Jag är hela hennes trygghet. Ska tutors trösta barn när de ramlar på fotbollsträningen?

Reformerna riskerar att skapa otrygghet på hemmen och därmed större risk för kamratuppfostran. Det skriver Sveriges ambassadör i Kairo, Charlotta Sparre, till Skol­inspektionen.

På Sigtuna utövar föräldrar mind­re formell makt än på Lundsberg, där före detta elever tillsätter tre styrelseledamöter. På Sigtuna styr i stället familjen Wallenberg. Skolstiftelsens två huvudmän, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Sigtunastiftelsen, tillsätter två styrelseledamöter vardera. Erik Belfrage är ordförande sedan 1992. Han är representativ för Sigtuna, som är mer urbant och korporativt än värmländska Lundsberg. Fler diplomater och akademiker.

Belfrage är en diplomatson född i Paris som kom till Sigtuna som 11-åring för att lära sig svenska. Han är tidigare bankdirektör på SEB, styrelseordförande för TV 4 och rådgivare till Peter Wallenberg sedan 1987. En stor man i cognacsfärgade manchesterbyxor, eruptivt skratt, tunga gester.

Det grämer upprorsmakarna i ”Save SSHL” att Belfrage, Wallenbergs förlängda arm, så konsekvent tagit rektorns parti i vårens uppror. En 16-årig pojke utanför Herrgården säger att Belfrages flathet beror på att han som Wallenberglobbyist är upptagen med att sälja Jas Gripen till Schweiz. En uppgift som får Belfrage att brista ut i ett bullrande skratt.

– Det var länge sen, de är dåligt informerade! Sigtuna är inget lättskött pastorat, det tar det mesta av min tid. Det finns många olika viljor här.

”Save SSHL:s” sista strategi är att försöka runda Belfrage och nå fram direkt till den 88-årige patriarken Peter ”Pirre” Wallenberg, ordförande för skolan på 70-talet. Vissa föräldrar har redan kontaktat Peter Wallenbergs vuxna barn.

– Familjen Wallenberg har ju själva haft husföräldrar på Sigtuna som de älskat, bjudit på sina bröllop och gjort till en del av familjen, säger en förälder.

– Och det enda som kan stoppa Erik är om Pirre gives him a call. Erik är ju Pirres högra hand.

Belfrage delar egentligen inte Benedikz åsikter, säger föräldern Rickard Björklund. Men backar henne för att slippa ta tag i sitt eget ekonomiska misslyckande som ordförande.

– Tror du Belfrage är feminist, eller? Nä du, aldrig i livet. Vad som hänt är att alla skriverier gjort att elevantalet minskat. Plötsligt når det under en kritisk massa. Då anställer man en rektor som skenar i väg i en riktning som man inte riktigt tänkt sig. Men Belfrage måste stötta henne, annars får han allt i knäet.

Jag frågar Erik Belfrage hur familjen Wallenberg betraktar krisen.

– De ser med oro på att Sigtunas rekryteringsgrund, barn till utlandssvenskar, sjunker så dramatiskt. Att hjälpa svenskt näringsliv med skolgång på hemmaplan var en av grundtankarna med internatet.

Svenska företag, hävdar Erik Belfrage, har börjat anställa folk på plats i utlandet stället för att skicka ut svenskar. Skolavgiften på Sigtuna – som sträcker sig från 185.000 till 355.000 per år beroende på årskurs, program och hemland – är mer sällan en löneförmån för utlandssvenskar. På 10 år har Sigtunas elevbestånd nästan halverats. Från över 300 till dagens 175. Bara under 2013 sjönk elevantalet med 60 barn.

Klockan är tre. Delar av ”Save SSHL:s” kärntrupp tänker göra sin röst hörd på Föräldraföreningens möte i aulan. Dagens Nyheters utsända är inte välkomna, men har i efterhand fått ta del av en ljudupptagning:

– Vi åker och provgår på Lundsberg om två veckor, säger en pappa. Vi vet ju inte hur det kommer bli här. Det är ju stor kostnad att ta, 700.000–800.000 på tre år för ett barn. Det känns väldigt osäkert.

Han har redan bekostat två barns skolgång på Sigtuna.

– Vi måste spara pengar, säger Erik Belfrage. Men samtidigt satsa pedagogiskt. Vår övertygelse är att det som säljer och får elever att komma hit är kvalitet i utbildningserbjudandet...

En mamma undrar om styrelsen kan tänka sig att lyssna på kritiken om kunderna själva skulle presentera en ekonomisk lösning.

– Om vi säger så här: det finns ett givet sparbeting. Skulle ni Erik vara intresserad av ett förslag från engagerade föräldrar om exakt samma besparing? Om vi kunde hjälpa er... kanske genom frivilliginsatser och fundraising... ? Det som vi samlat kan bidra med. Skulle ni vara intresserade av ett sådan konstruktiv idé?

– Jag är alltid intresserad av konstruktiva idéer, om du dessutom kan garantera mig fundraising ...

– Erik, fortsätter kvinnan, jag har ju varit hos dig och föreslagit att jag skulle hjälpa till med det... Men du kom aldrig tillbaka...

Spridda burop i aulan.

Sen föreslår en pappa:

– Erik! Jag vill ställa en fråga till dig! Hur många tror du har förtroende för styrelsen och ledningen?! Kan alla som har förtroende räcka upp en hand...

I det ögonblicket tryter, för första gången denna blåsiga lördagseftermiddag, diplomatsonen Erik Belfrages tålamod.

– Nej! Nej! Jag tänker inte vara med om någon pöbeldomstol!

Fakta.   Internatskolan Sigtuna

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, fem mil nordväst om Stockholm, drivs av Sigtuna skolstiftelse med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Sigtunastiftelsen som huvudmän. På skolan finns hög­stadie- och gymnasie­utbildning.
Flera generationer av familjen Wallenberg har gått på skolan och under 1970-talet var den nuvarande patriarken Peter Wallenberg dess ordförande. Erik Belfrage, ordförande sedan 1992, har varit rådgivare åt familjen Wallenberg sedan 1987.
Under de senaste tio åren har elevantalet sjunkit drastiskt, från över 300 elever till dagens 175. Under 2013 minskade skaran med 60 elever.
Liksom värmländska Lundsberg har Sigtuna haft problem med urspårad kamratuppfostran. Den 22 februari i år föll domen mot fem tidigare Sigtunaelever som vid två tillfällen under 2011 och 2012 misshandlat en yngre elev vid elevhemmet Kvarnbranten. I mitten av december i fjol mottog Skolinspektionen en anonym anmälan riktad mot en husfar som anklagas för att trakassera eleverna sexuellt.

Fakta. Granskningen

Den 1 mars berättade DN:s reporter Björn af Kleen historien om hur den värmländska internatskolan Lundberg tvingats förändra sig under nedläggningshot av Skol­inspektionen.
Efter reportaget om Lundsberg har Björn af Kleen granskat Sigtuna, som har haft liknande problem med pennalism och sexuella trakasserier.

DN har fått en unik insyn i föräldragruppens uppror mot rektorns reformer. I lördags, när DN var på plats, kulminerade ­protesterna med öppen kalabalik.

Just nu pågår en rättsprocess mellan Lundsberg och Skol­inspektionen, som gäller myndighetens rätt att utöva tillsyn över internatet. Även om Lundsberg får rätt har både regering och opposition flaggat för en framtida lagändring, i vilket Skolinspektionen får ett helhetsansvar även över internaten.

Reportern & fotografen
Björn af Kleen är författare och medarbetare i DN sedan 2014.
Nicklas Thegerström är frilansfotograf och medarbetare i DN sedan 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.