Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Stridspiloterna har tackat ja”

Foto: Försvarsmakten
De svenska stridspiloterna vid F17 i Kallinge har tackat ja till att delta i insatsen i Libyen, enligt uppgift till DN.se.

Regeringen föreslog på tisdagen till riksdagen att skicka stridsflygplan till Libyen, rapporterar TT. Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde.

Beslutet var väntat. Sverige fick en informell förfrågan från Nato redan på måndagen och lämnade då ett postitivt underhandsbesked, erfar DN.se.

– I sådana här sammanhang förvissar man sig om svaret innan man ställer frågan formellt, säger Stephan Persson-Tyrling, chef för sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan till DN.se.

Flygvapnet har redan vidtagit åtgärder för att delta i en internationell insats i Libyen.

– De piloter som är vidtalade om att delta i insatsen har alla tackat ja, säger överstelöjtnant Stephan Persson-Tyrling.

Flygvapnet har redan förberett sig för en insats.

– Sverige kan begränsa sitt deltagande till vissa uppdrag om politikerna nu beslutar att vi ska delta i insatsen, säger Stephan Persson-Tyrling.

De svenska stridspiloterna är bland de bästa i världen och Jas Gripen ett av de bästa stridsflygplanen som finns, enligt Stephan Persson-Tyrling.

– Svenska piloter övar under de allra svåraste förhållanden man kan tänka sig.

Han tror inte att det är ett problem att svenska stridspiloter saknar erfarenhet av skarpa lägen.

– Man övar skarpa situationer hela tiden, säger han.

Stridspiloterna vid F17 i har drillats i hundratals timmar för en insats som den som nu väntar i Libyen.

– De har precis den utbildning och den utrustning som krävs, säger Alf Ingesson-Thoor, stridsflygare och psykolog vid Flygmedicincentrum i Göteborg.

20 piloter vid flygflottiljen i Blekinge står i stridsberedskap. Till vardags patrullerar de Sveriges gränser. Men på tre eller fyra dagar från att ordern ges om en insats i Libyen kan de delta i övervakningen av flygförbudszonen.

Stridspiloterna i Kallinge uppfyller de krav som ställs på EU:s snabbinsatsstyrkor i form av flygtimmar och -övningar. Men de har aldrig deltagit i strid.

– Det är en helt annan sak att ge sig in i en skarp hotbild än att öva. Det är klart att det blir mer spännande och en adrenalinkick för grabbarna, säger Alf Ingesson-Thoor.

Piloterna vid flygflottiljen i Blekinge är i åldern 27–40 år och uteslutande män. De har flugit 150–175 timmar per år.

Flottiljen är uppdelad i två divisioner med 20 stridspiloter i varje. Divisionerna turas om att inneha stridsberedskap.

Flygflottiljen ingår under perioden 1 januari–30 juni i snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup. Men vid den förestående insatsen i Libyen agerar divisionen på Sveriges uppdrag, inte EU:s.

På stridsflygplanen får man därför byta ut den nordiska stridsgruppens heraldiska vapen – ett lejon med ett svärd i ena tassen och en olivkvist i den andra, båda av guld – mot den svenska flaggan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.