Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Striktare regler för svensk vapenexport

Gabriella Irsten.
Gabriella Irsten.

Nu införs de första restriktionerna på internationell vapenhandel, vilket för Sverige kommer att innebära striktare regler för vapenexport. För första gången erkänns också kopplingen mellan vapenhandel och våld mot kvinnor i konfliktzoner.

För i princip all handel finns restriktioner, vare sig det gäller leksaker eller bananer. Vapen däremot, har tidigare inte haft några begränsningar som regleras internationellt – förrän nu, när FN:s vapenhandelsavtal, ATT, godkänts av 50 länder.

ATT förbjuder vapenexport om det finns en risk för att vapnen kan användas för allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. ATT är även det första avtal som erkänner kopplingen mellan den internationella vapenhandeln och genusbaserat våld – något som mestadels drabbar kvinnor. På många platser i världen utgör okontrollerad vapenspridning enligt kvinnoorganisationer ett av de största hindren för kvinnors säkerhet och politiska deltagande, till exempel i Nigeria, DR Kongo och Colombia.

Kvinnor är enligt Röda korset ofta mest utsatta i krigsområden, eftersom de redan i fredstid är offer för diskriminering.

– Det har inte funnits förebyggande kriterier förut, de flesta internationella verktyg handlar om att begränsa eller stoppa våld efter det brutit ut. ATT har därmed goda förutsättningar att verka som ett förebyggande verktyg mot våld och mänskligt lidande. Det är också första gången orden genusbaserat våld finns i ett internationellt lagligt bindande verktyg, säger Gabriella Irsten, politisk handläggare på Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, som har varit drivande under ATT-förhandlingarna.

Att orden finns med i ATT innebär att länderna som skrivit under måste lägga genusperspektiv på sin tillämpning av lagen.

– Tidigare har man ofta separerat frågorna. Man har belyst kvinnor som drabbade, i stället för att belysa varför de är det. När man använder ordet genus skiftar man till att belysa att människor blir attackerade på grund av något de är, och att det betyder något.

Sverige är enligt Stockholm International Peace Research Institute, Sipri, den elfte största vapenexportören i världen.

– Sveriges nationella lag är vag, så om Sverige går in ordentligt och implementerar ATT, kommer det krävs en skarpare skrivning av de svenska regelverket. Det kommer att göra det striktare för Sverige, vilket är bra, vilket är bra, eftersom Sverige i dag exporterar krigsmateriel till stater där allvarliga och utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer, säger Gabriella Irsten.

Flera stora aktörer har inte ratificerat avtalet, som träder i kraft på julafton.

– USA, den största exportören, har inte gjort det. Men USA har inte heller skrivit på landminoravtalet och de har ändå slutat tillverka landminor, eftersom normen har blivit så stark. Internationell lag är framför allt normbildande.

Just nu pågår krigsmaterielexportutredningen, Kex, en parlamentarisk utredning som regeringen har tillsatt med syfte att ta fram förslag till en ny krigsmateriellagstiftning. Den ska främst utreda hur Sverige kan skärpa exportkontrollen till icke-demokratiska regimer.

Kommittén ska redovisa sina slutsatser senast den 15 december i år.

Ökad vapenexport till diktaturer

Den svenska vapenexporten till ickedemokratier (ett ord som försvarsminister Karin Enström använt om Saudiarabien), inklusive diktaturer, har ökat med 65 procent sedan år 2000, enligt en rapport från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 2013.

Svenska vapen har på senare år använts i bland annat konfliktområden som Burma, Colombia, Pakistan, Irak, Afghanistan och Somalia.

I mars 2012 avslöjade Sveriges radio att Sverige haft planer på att hjälpa diktaturen Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik via Totalförsvarets forskningsinstitut, vilket ledde till att försvarsminister Sven Tolgfors tvingades avgå.

Krigförande länder som Sverige i dag säljer vapen till är USA och Indien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.