Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/studentkaren-stressen-kan-vara-en-orsak-till-okande-fusk/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Studentkåren: Stressen kan vara en orsak till ökande fusk

Nils Bergmark, ordförande i Stockholms universitets studentkår och Anna Svanström, anställd på kåren som studentombud.
Nils Bergmark, ordförande i Stockholms universitets studentkår och Anna Svanström, anställd på kåren som studentombud. Foto: Lotta Härdelin

Stress och ohälsa bland studenterna är en förklaring till det ökade fusket på högskolor och universitet, anser studentkåren. Dålig information om vad som räknas som plagiat bidrar till problemen.

Under sommaren har ett 40-tal disciplinärenden hopat sig på Stockholms universitet. De studenter som väntar på att få sina fall prövade kan få vänta betydligt längre än de två månader som disciplinnämnden normalt tar på sig.

– Det innebär en extrem stress för de studenter som hamnar i nämnden, säger Nils Bergmark, ordförande i Stockholms universitets studentkår.

Hittills i år har 137 studenter anmälts till disciplinnämnden vid Stockholms universitet för plagiat och andra former av fusk. Det är lika många som under hela förra året. 

Anna Svanström är jurist och anställd på kåren som studentombud. Hon hjälper studenter som är misstänkta för fusk att förbereda sig inför mötet med disciplinnämnden

– Många är ledsna och pratar inte med sin omgivning om att de är anmälda. En del lägger ned sina studier. 

Hon vittnar också om en stor osäkerhet om vad ett disciplinärende och en avstängning innebär.

Bör man inte kunna ställa krav på studenterna att ha en känsla för vad som tillåtet och inte?

– Självklart. De är medvetna om att de kunde presterat bättre, men kanske inte att det är fusk som leder till avstängning, säger Anna Svanström.

En vanlig förklaring hon får höra är att studenten samlat på sig information från olika källor, men på grund av tidsbrist glömt arbeta om ett stycke till egen analys. 

Många studenter har ett stressigt liv och mår dåligt, framhåller studentkårerna vid samtliga lärosäten och har därför enats om att lyfta problemen med psykisk ohälsa. De vill ha en nationell utredning av orsakerna till ohälsan 

– Samtidigt som vi vet att studenter mår sämre ser vi att antalet disciplinärenden ökar. Vi vill veta om det finns ett samband, säger Nils Bergmark.

Sacos studentråd presenterade i slutet av augusti en undersökning där hälften av 1.000 tillfrågade studenter svarade att de vid flera tillfällen eller hela tiden upplevt en försämrad psykisk hälsa det senaste året. Svårigheter att hitta bostad och dålig ekonomin fanns bland förklaringarna.

Ytterligare ett problem är att informationen om vad plagiat är skiljer sig mellan institutionerna, anser Nils Bergmark och Anna Svanström. De efterlyser mer studentinflytande för en större samsyn i hur examinationer kan utformas för att undvika fusk.

– Om en institution väljer att examinera faktakunskap i en hemtentamen blir risken för plagiat högre. Examineras analys- och slutsatsförmåga blir risken i stället lägre och resulterar därmed i färre ärenden i disciplinnämnden, säger Anna Svanström.

Läs mer: Fusket ökar kraftigt vid svenska högskolor och universitet

Läs mer: Misstänks ha fuskat på högskoleprovet – nu väcks åtal 

Läs mer: Pluggveteranernas bästa tips inför högskoleprovet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.