Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Studie: Cykling till jobbet håller dig frisk

Foto: Magnus Hallgren

Att cykla till jobbet är rena hälsovinsten. Risken att drabbas av diabetes typ-2 eller hjärt-kärlsjukdomar är mindre för cyklister än hos de som går, tar bussen eller kör bil, visar ny forskning.

Fetma och övervikt ökar risken för att drabbas av någon av våra stora folkhälsosjukdomar som kan förkorta livet. I Sverige beräknas ungefär 14 procent av befolkningen lida av fetma eller övervikt.

Fysisk aktivitet är ett av de bästa sätten att motverka ohälsa, men många kan uppleva att de inte hinner gå på gym eller ta en löprunda mellan dagishämtningar och jobbkrav. Studien vid Lunds universitet visar att lösningen kan vara enkel: Ta cykeln till jobbet.

I studien har man undersökt 23.732 medelålders män och kvinnor från Västerbotten vid två olika tillfällen, skriver Vetenskap och hälsa. Det första gjordes 1990, då fick deltagarna uppge hur de tog sig till arbetet och genomgå en hälsoundersökning som visade kända riskfaktorer som högt blodtryck, fetma, blodfetter och nedsatt glukostolerans.

Tio år senare gjordes en uppföljning. Resultatet visade att deltagarna som cyklade till jobbet inte hade riskfaktorerna i lika stor utsträckning som övriga deltagare som gick, åkte buss eller bil. Dessutom minskade risken ju längre väg man cyklade.

Forskarna lägger dock in en brasklapp; det kan vara fler faktorer än cyklingen som påverkar.

– Det är ju förstås möjligt att de som uppger att de cyklar till jobbet lever en mer hälsosam livsstil på det stora hela, men intressant nog visade det sig att risken för varje enskild faktor (högt blodtryck, fetma, blodfetter och nedsatt glukostolerans) minskade i relation till hur långt man cyklat, säger Robert Koivula en av forskarna bakom studien till tidningen.

Om alla deltagarna i studien hade börjat cykla till jobbet, eller fortsatt om de redan gjorde de, hade sannolikt var fjärde fall av fetma (BMI över 30) förhindrats, enligt Robert Koivula.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.