Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/studie-nio-av-tio-taxibilar-kor-for-fort-pa-80-vag/

Sverige

Studie: Nio av tio taxibilar kör för fort på 80-väg

E4 mellan Arlanda och Stockholm är en av de sträckor som undersöktes i studien. Foto: Staffan Almquist/TT

Taxiförare fortsätter att överskrida hastighetsgränser, trots flera år av debatt. Mer än nio bilar av tio körde för fort på 80-vägar, enligt en ny studie som gjorts i storstadsområdena.

TT Text

Studien gjordes under april–juni av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), dels på E4 mellan Stockholm och Arlanda, dels på riksväg 40 mellan Göteborg och Landvetter. Resultatet blev ungefär detsamma som i en motsvarande studie 2017. Kort sagt: Inte mycket har hänt.

På sträckor med 80 kilometer i timmen som hastighetsgräns körde mer än nio taxibilar av tio för fort.

”Många taxibolag arbetar systematiskt med trafiksäkerhetsfrågor, men det återspeglas inte på vägen när det gäller hastighetsefterlevnad”, säger Anna Vadeby, forskare på VTI, enligt ett pressmeddelande.

Yrkesförares oförmåga att följa fartgränser är ett av ämnena som diskuteras i dag på den årliga trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand, som arrangeras av MHF.

I augusti presenterade Folksam en studie av yrkestrafikens hastighet i Stockholm och Uppsala. Den visade att chaufförerna i snitt körde för fort sex gånger av tio, och att andelen överträdelser ökat i nästan alla branscher jämfört med tidigare mätningar. Taxi var allra sämst på att hålla fartgränser, men även färdtjänst utmärkte sig.

Studien som nu presenterats har gjorts av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i samarbete med Trafikverket, polisen och Transportstyrelsen.