Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Studie: Psykisk ohälsa blir bättre med pengar

Pengar kan lindra psykiska sjukdomar bättre än medicin visar en ny studie. Patienter som fick 500 kronor i månaden blev på flera sätt betydligt friskare än de som bara fick medicin.

– Dessutom tillkom något som förvånade oss väldigt mycket och som vi inte alls förväntade oss. Det var att antalet dagar som de personerna hade i sluten psykiatrisk vård minskade kraftigt under studiens gång, säger studiens vetenskapliga ledare Alain Topor, psykologidocent vid Stockholms universitet, till P4 Blekinge.

100 psykiskt sjuka personer som ekonomiskt lever på marginalen fick under nio månader 500 kronor per månad. Bidraget var villkorslöst och användes till allehanda sociala aktiviteter som gymkort och middagar.

När försökspersonernas välmående mättes märktes väsentliga förbättringar under och efter studien jämfört med referensgruppen som inte fick pengar. Utöver det minskade antalet dagar i sluten vård noterades färre och lindrigare ångest- och depressionssymptom.

– Jag tror att för vissa människor kan pengar vara en väsentlig del i att de får en bättre psykisk hälsa. Det visar sig att en del av det som vi inom psykiatrin tror är psykiska problem kanske är sociala problem. Man har inte råd att ha ett socialt liv, säger Alain Topor till P4 Blekinge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.