Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/studie-tecken-pa-hjarnskada-vid-svar-covid-19/

Sverige

Studie: Tecken på hjärnskada vid svår covid-19

Foto: Magnus Hallgren

Vissa patienter som blir sjuka i covid-19 kan drabbas av hjärnskada, visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Komplikationen är dock ovanlig, och forskarna kan i nuläget inte säga om skadorna blir bestående. 

– I den här studien har vi mätt proteiner som läcker ut vid hjärnskada och de är förhöjda vid svår covid-19, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin. 

De flesta som smittas med coronaviruset sars-cov-2 får oftast bara en lättare förkylning. Men i vissa fall blir smittade allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård. De patienterna har ibland visat påtagliga symptom på att hjärnan inte fungerar som den ska med bland annat förvirring, krampanfall, minnesproblem och avsaknad av smak och lukt. Smak- och luktbortfall kan dock även vara symtom på mild covid-19. 

– Det här är något som många kliniker har misstänkt under den här våren. Det visade sig ganska tidigt i Italien och även i Wuhan i Kina att patienter som blev allvarligt sjuka i covid-19, och framför allt bland dem som hamnade i respirator, blev mer påverkade hjärnfunktionsmässigt jämfört med andra iva-patienter, säger Henrik Zetterberg.

– Det har till exempel varit svårt att väcka patienten efter att ha blivit bättre i lungfunktionen, de har varit extremt trötta, förvirrade och vissa har haft en del märkliga neurologiska fenomen redan tidigt i förloppet, som förlust av lukt och smak.

Krampanfall och att covid-19 kan bilda blodproppar som kan sätta sig i hjärnan ingår också i symtombilden. 

På Sahlgrenska akademin har man nu undersökt om covid-19 kan orsaka skador på hjärnan i en unik studie. 47 patienter med mild, måttlig och svår covid-19 har fått lämna blodprover under vårdförloppet. Proverna har sedan analyserats för biomarkörer på hjärnskada. 

Resultatet från studien, som har presenteras i tidskriften Neurology, visade att en av biomarkörerna ökade redan vid måttlig covid-19, alltså hos patienter som inte behövde respiratorvård. Markören GFAp, gliafibrillärt surt protein, finns normalt i hjärnans astrocyter, stjärnceller, men läcker ut vid skada eller överaktivering.

Den andra biomarkören NfL, neurofilament light, finns normalt inuti nervcellsutskotten men läcker ut i blodet om de skadas. NfL-koncentrationen ökade hos de flesta patienter som behövde vårdas i respirator och det var tydligt att ökningens storlek korrelerade med sjukdomens svårighetsgrad, enligt studien.

Ökningen av framför allt NfL över tid är högre än vad man sett i tidigare studier i samband med intensivvård, vilket talar för att covid-19 faktiskt kan ge en direkt hjärnskada, enligt Henrik Zetterberg. 

– Det är en kombination av olika saker som kan skada hjärnan och det är mer vanligt hos covid-19 än man har sett vid annan typ av sjukdom, vid vanlig influensa ser det inte ut så här. Men man måste komma ihåg att det är ovanligt, säger Henrik Zetterberg.

Om det är viruset eller immunsystemet som orsakar hjärnskadorna är fortfarande oklart. 

– Där behövs mer forskning. Viruset skulle kunna inducera en immunsystemreaktion som angriper hjärnceller och att det blir för mycket, säger Henrik Zetterberg.

Forskarna kan heller inte svara på om skadorna blir bestående eftersom det är en ny sjukdom och man inte har någon data på patienterna över tid ännu. Även om man inte får tillbaka nervceller som man har förlorat går det att rehabilitera hjärnans funktioner till viss del efter en sjukdom.

– Efter stroke på grund av blodproppar får man skador som blir bestående men genom träning kan man få friska nervceller att överta funktioner.

Enligt Henrik Zetterberg kan resultaten från studien användas i vården av covid-patienter och bidra till att vara vaksam på symtom redan i ett tidigt skede av sjukdomen. Han tror också att läkemedlet dexametason, en steroid som hämmar immunsystemet och som har effekt på coronaviruset, kan vara gynnsamt mot de här skadorna på hjärnan. 

– Omedelbart tycker jag att man borde börja följa de här patienterna som är svåra att väcka och mäta de här markörerna och se om man behöver sätta in behandling med dexametason eller något annat. 

– Man kan se markörerna som ett verktyg som man skulle kunna börja använda för att optimera covid-19 behandling för att minimera risken för hjärnskador, säger han

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt