Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/studiemedel-gar-till-saudisk-mission-i-sverige/

SVERIGE

Studiemedel går till saudisk mission i Sverige

Islamiska universitetet i Medina grundades 1961. Många salafistiska förkunnare har fått sin utbildning vid IUM. En av dem är Hadi al-Madkhali, som ses som obrottsligt lojal mot den saudiska kungafamiljen. al-Madkhali är en viktig ledstjärna för många svenska studenter som läst i Medina.
Islamiska universitetet i Medina grundades 1961. Många salafistiska förkunnare har fått sin utbildning vid IUM. En av dem är Hadi al-Madkhali, som ses som obrottsligt lojal mot den saudiska kungafamiljen. al-Madkhali är en viktig ledstjärna för många svenska studenter som läst i Medina. Foto: Imam Khairul Annas/Wikimedia Commons

Svenska skattebetalare har via CSN finansierat 71 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien. Endast män får läsa i Medina. Icke-muslimer är bannlysta. Universitetets uttalade syfte är att sprida den saudiska varianten av islam över världen.

DN:s Niklas Orrenius kan avslöja att 2,5 miljoner kronor har betalats ut de senaste fem åren till de svenska studenterna, som sedan återvänder till Sverige som religiösa missionärer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in