Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Studier i solen ger tid för familjen

Foto: Björn Larsson Ask
Distansutbildningar på svenska högskolor har mångdubblats de senaste tio åren. Över hundratusen svenskar läser i dag på distans. Många utnyttjar fördelen att utbildningen kan skötas nästan var som helst i världen om det finns en bra nätuppkoppling.

Även om kronans värde har försvagats så räcker det svenska studiemedlet långt på den populära semesterön Koh Lanta, i sydvästra Thailand, strax söder om Phuket. Svenska turister kommer i horder under högsäsong men nu är det lågsäsong och lite sömnigt på ön. Det är regnperiod och himlen förmörkas emellanåt av svarta moln och ljumma skyfall. Men havet är varmt.

Och den studerande familjen Saglind från norra Sköndal i Stockholm som börjat höstterminen i Thailand stormtrivs med att kombinera studier med ”semesterliv”.

– Jag tyckte att det rullade på för fort hemma i Sverige med hus, jobb, matlagning, städning. Hockeyträning och ridning för barnen. Man hann aldrig ses ordentligt och verkligen prata. Det blev mest tjat om läxor. Och så har vi Melvin, vår lilla sladdis, som vi kände att vi ville ha lite mer tid med innan han börjar på dagis, förklarar Lena Saglind, 37 år.

Familjen hade aldrig varit i Thailand när de fattade sitt beslut. I Stockholm arbetar Lena som undersköterska på förlossningen på Södersjukhuset och Stefan (37 år) är snickare. Både Stefan och Lena har tagit tjänstledigt och radhuset hemma är uthyrt under de 11 månader de ska vara borta. Medan Lena studerar sociologi och rättspsykologi på distans via Högskolan Kristianstad så hjälper Stefan barnen med studierna och tar hand om Melvin.

Tvillingarna Elin och Erik, 14 år, har fått tillstånd och hjälp från sina hemskolor i Sverige och sköter nu 8:ans grundskolestudier på distans.

– Det var fantastiskt att skolorna gick med på det för vi hade inte råd att låta dem gå i den svenska skolan här. Det hade kostat ungefär 100.000 kronor för ett år. Nu kan de komma tillbaka till sina gamla klasskompisar i nian med nya intryck, säger Lena.

Äldsta son en valde att stanna hemma hos mormor. Han är 17 år och mitt i sin gymnasieutbildning för att bli elektriker.

Men familjen lever gott trots studier. De hyr ett 200 kvadratmeter stort hus på ett resortområde med pooler och bredbands.

– Vårt boende är dyrt med 11.000 kronor i månaden men vi vill att hela familjen ska kunna bo tillsammans när alla är här från Sverige. Men allt annat är billigt och vi äter ute nästan varje dag och lämnar bort tvätten. Det känns otroligt lyxigt. Studielån, barnbidrag och lite sparade pengar räcker gott för oss, säger Lena.

Lena har valt att studera på studiecentrumet som finns för svenskar på ön.

– Det kändes tryggt att få hjälp med det tekniska så jag kan koncentrera mig på studierna, säger hon.

Mats, 40 år, och Mia Jiewertz, 32 år, från Enhörna i Södertälje har drivit studiecentrumet på Koh Lanta sedan nyår. Som mest hyr ett 20-tal svenskar in sig för nätuppkoppling och datasupport där. Samtidigt studerar Mats och Lena själva på halvtid.

Mats är tjänstledig från sitt arbete som IT-koordinator på ett internationellt telekomföretag i Sverige och läser informationsteknologi 120 poäng på Blekinge tekniska högskola och Mia som är 1–5-lärare har sagt upp sig och läser nu historia på halvfart på Mittuniversitet.
Mats och Mia åkte själva ned för att ta time-out och studera. Men nu planerar de att stanna i två år i Thailand.

– Vi kände att vi fastnat i ekorrhjulet och stressade på fast vi inte visste varför, säger Mats.

Barnen Karl, 7 år, och Alice, 8 år, går på en av de två svenska skolorna som finns på ön och som följer svensk läroplan.

– Skolan är vår enskilt största utgift och kostar ungefär 30.000 per barn och läsår eftersom vår hemkommun Södertälje inte betalar skolavgiften vilket vissa kommuner gör, säger Mats.

På studiecentrumet finns även yngre studerande. Anna Linders von Kantzow, 21 år, från Stockholm är en av dem. Hon har precis börjat läsa beteendevetenskap, 180 högskolepoäng, på distans på Mittuniversitetet i Härnösand.

– Jag ville resa men kände mig samtidigt stressad över att inte komma i gång med studierna. Nu kan jag förena både studier och resor, säger Anna.

Hennes ena bror arbetar i Japan som spelutvecklare och hennes andra bror jobbar med IT på Barbados. Mamma, pappa och lillebror bor kvar i Sverige.

– Jag firar nog jul med brorsan i Tokyo. Det är närmast, säger Anna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.