Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-23 01:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/studio-dn-bilden-som-fangade-klyftan-mellan-s-och-v/

Sverige

Studio DN: Bilden som fångade klyftan mellan S och V

Bilden är tagen strax innan omröstningen som gör Stefan Löfven (S) till statsminister. Foto: Roger Turesson

Podd: DN:s mångfaldigt belönade fotograf Roger Turesson tog en bild vid statsministeromröstningen som väckt stor uppmärksamhet, hamnarbetarna har gått i strejk och DN:s Björn af Kleen har träffat en levande legend.

Rätta artikel

När Stefan Löfven (S) var på väg in i kammaren för omröstningen som skulle göra honom till sveriges statsminister var DN:s fotograf Roger Turesson beredd. Han visste vilken väg Löfven brukade gå och han visste att han skulle passera vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Kanske skulle de utbyta en blick, kanske skulle de hälsa på varandra. Och då skulle Turesson vara beredd med sin kamera. Men det blev inte som vanligt. Någon i kammaren ber Löfven ställa upp på en bild och han ställer sig, leende, med sina partikamrater mot en vägg. I förgrunden syns Sjöstedt med ett ansiktsuttryck som blir en kontrast mot de samlade socialdemokraterna. I Studio DN berättar Roger Turesson också om de många reaktioner på bilden som han har fått, från hyllningar till de som trott att han klistrat in Sjöstedt. 

Björn af Kleen har träffat USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright och berättar om mötet med denna kvinna som varit i den politiska hetluften i många, många år. Efter en lång och utdragen konflikt har hamnarbetarförbundet gått i strejk och Tove Nandorf redde ut de komplicerade turerna. Konfliktens början finns också i en klassisk bild, den på fackpampen vid poolkanten. 

Programledare: Karin Eriksson. Tekniker: Oliver Bergman. Producent: Augustin Erba