Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Stulna surfplattor spårades till Kosovo

Skolans IT-ansvariga lärare Caroline Sandö hittade de stulna datorerna via den installerade sökfunktionen. Polisen kunde göra ett tillslag i en liten datorbutik i Kosovo.

Flera surfplattor stals vid ett inbrott på en skola i Varberg. Några dagar senare började de dyka upp en efter en i Kosovos huvudstad Pristina. Det upptäckte skolans IT-ansvariga lärare Caroline Sandö via den installerade sökfunktionen, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Via polisen kopplades svenska polisens sambandsperson i Kosovo in. Då upptäcktes att plattorna såldes i en pytteliten datorbutik.

När lokal polis gjorde husrannsakan upptäcktes flera av de stulna plattorna. Butiksinnehavaren greps och har i förhör berättat att han köpt plattorna för att sälja dem vidare, enligt SVT. Han är misstänkt för häleri.

Deromeskolan väntar nu på att få tillbaka de sju återfunna surfplattorna. Samtidigt håller Caroline Sandö koll på om fler dyker upp, totalt stals 31 stycket vid inbrottet i januari.

I januari drabbades flera skolor i Halland av inbrott och det var framförallt surfplattor och datorer som stals. Polisen misstänkte att en organiserad liga var i farten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.