Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/styrkekrav-ses-over-i-forsvaret/

Sverige

Styrkekrav ses över i försvaret

En kvinnlig soldat i full stridsutrustning under övning i markstrid i stadsmiljö. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsmakten ser över hur stark man måste vara för att göra värnplikten. Syftet är att fler kvinnor ska arbeta inom försvaret. De fysiska kraven för olika befattningar ses nu över, rapporterar Ekot

Raffaella Lindström
Rätta artikel

Tills slutet av året ska 20 procent av de försvarsanställda vara kvinnor. Men i dag är endast 13 procent kvinnor vilket är en bra bit från målet. För att lyckas rekrytera fler kvinnor ser försvaret över hur kraven på fysisk styrka ser ut för olika befattningar. 

– Vi jobbar väldigt mycket med att ha rätt kravsättningar på rätt befattningar. Det finns en risk för att vi i några fall ligger för högt som någon form av arv från, låt mig kalla det så, den manliga värnpliktstiden, säger Klas Eksell, personaldirektör, till Sveriges Radio Ekot. 

Vidare säger han att kvinnor kan vara bättre än män inom en del områden. 

– Kvinnor är generellt bättre när det gäller psykiska faktorer och begåvningstester, säger Klas Eksell.

I den första omgången av nya värnplikten, som gäller årskullen 1999, gjorde 2.100 män lumpen. I jämförelse var det endast 400 kvinnor som gjorde lumpen. Rekrytering till värnplikten för de som fyller 18 år börjar i februari och mars. För att nå ut till fler kvinnor och nå målet på 20 procent vill Klas Eksell att försvaret når ut till landets skolor. 

– Vi har från vår sida förslag på att totalförsvarskunskap borde vara ett ämne i samhällskunskapsämnet i skolan. Vi jobbar ju oerhört mycket på att vi ska vara en attraktiv myndighet och det är där vi måste komma ut. Det är ju ingen tvekan om att jämställda grupper arbetar bättre tillsammans, säger han. 

Trots att kraven på olika befattningar ska ses över menar Klas Eksell att muskelkrav är viktigt, beroende på vad befattningen handlar om. Bland annat kommer försvaret sänka styrkekravet för sjöfarande befattning med en enhet, enligt Nemo Stjernström, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten. 

– Men just i muskelstyrka så är det ingen tvekan om att männen är före. För oss gäller det då att ha rätt krav på rätt befattning, så vi inte har ett för högt muskelkrav i förhållande till vad befattningen gäller.

Läs mer:  Lågt förtroende för civila försvaret om det blir krig