Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Succé för MP – katastrofval för M

Jubel på Miljöpartiets valvaka.
Jubel på Miljöpartiets valvaka. Foto: Eva Tedesjö

Succé för Miljöpartiet - katastrofval för Moderaterna. De gröna spurtade starkt och blev näst största parti i Europaparlamentsvalet. Samtidigt tar Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna nu plats i Europaparlamentet.

På Miljöpartiets valvaka på Södra Teatern i Stockholm visste jublet inga gränser när valresultatet presenterades sent i går kväll. Med 15,2 procent är MP det näst största partiet i Europaparlamentsvalet.

Desto dystrare var det på Moderaternas valvaka. Ett sus hördes när SVT:s vallokalsundersökning presenterades och den moderata stapeln stannade på 13 procent. När välresultatet kom före midnatt fick partiet 13,5 procent mot 18,5 procent i förra valet, vilket då ansågs vara ett dåligt resultat.

Att Moderaterna inte skulle göra ett rekordval var det kanske inte många av moderaterna på Norra Latin som hade förväntat i sig.

– Vi har varit för dåliga på mobiliseringen, det är alldeles uppenbart, säger utrikesminister Carl Bildt.

Partiledningen var så skakad över kollapsen att det dröjde en lång stund innan partisekreteraren Kent Persson kom ut och kommenterade resultatet.

När Kent Persson till sist talade med medierna hävdade han att partiet gjort en väldigt bra valrörelse. I ett tal inför partikamraterna poängterade han att ett dåligt M-resultat inte skulle påverka riksdagsvalet.

Kent Persson sade att mycket arbete nu återstår för Moderaterna inför riksdagsvalet samtidigt som han försökte peka på att inte heller Socialdemokraterna gjorde ett bra val.

– Intressant är att den samlade vänstern, till vänster av S, får 33 procent mot Socialdemokraternas 23. Det är en kraftig förskjutning i svensk politik, sade Kent Persson.

I valrörelsens slutskede stod det klart att Miljöpartiet gick starkt framåt och att Moderaterna tappade. I den sista opinionsmätningen före valet var Miljöpartiet och Moderaterna i princip jämnstora - och trenden förstärktes under slutspurten.

– Historien från 2009 upprepar sig. Partierna som hade momentum i valrörelsen spurtade vidare till valdagen och de som rasade fortsatte att tappa, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Att Miljöpartiet är större än Moderaterna är ett historiskt resultat. I mer än 30 år, sedan Moderaterna gick om Centerpartiet i valet 1979, har Socialdemokraterna och Moderaterna dominerat svensk politik.

Europaparlamentsvalen har inte varit något undantag, även om S och M där varit något svagare än i rikspolitiken.

Miljöpartiets succé och Moderaternas fiasko var inte valkvällens enda dramatiska resultat. Feministiskt Initiativ spurtade starkt och tog sig nio år efter att partiet grundades in i Europaparlamentet. Med 5,3 procent får partiet ett mandat. Grundaren Gudrun Schyman hoppas att valet blir en språngbräda till riksdagsvalet i september.

Den andra nykomlingen är som väntat Sverigedemokraterna som gjorde ett mycket bra val och fick 9,8 procent och två mandat. Förra valets sensation Piratpartiet lyckades inte upprepa succén och får lämna Europaparlamentet efter bara en mandatperiod.

Hos Socialdemokraterna steg stämningen under kvällen när valresultatet var bättre än vallokalsundersökningen. Med 24,5 procent går de framåt med 0,2 procentenhet jämfört med 2009, men samtidigt klarar partiet inte sin målsättning på 25 procent.

När Moderaterna tappade gick det bättre för de borgerliga småpartierna. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet inte bara klarar fyraprocentspärren med god marginal, de ökar till och med jämfört med det förra valet.

Det mest EU-positiva partiet Folkpartiet tappar fyra procentenheter och förlorar även ett av de tre mandat som FP har i dag.

Enligt en preliminär prognos blev valdeltagandet 48,7 procent, en ökning från 45,5 i förra valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.