Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sundström har ägarnas förtroende

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström har fortfarande storägarnas förtroende - men med ett förbehåll

Mycket hänger på att styrelsen lyckas få fram en bra permanent lösning på ledarskapskrisen, menar Carina Lundberg Markow, representant för största ägaren Folksam.

Som DN berättade redan under tisdagen togs storägarnas representanter på sängen av beskedet att Michael Wolf fick sparken efter sju i stort framgångsrika år som koncernchef och vd för Swedbank.

Anders Sundström bjöd därför in dem till ett lunchmöte på onsdagen, dagen efter, för att de skulle kunna ställa sina frågor. Och i början var stämningen inte den bästa.

– Den var lite just dagen efter. Det är en bra beskrivning, säger Carina Lundberg Markow med ett skratt.

Foto: Erik Mårtensson/TT

– Men det piggnade till sig senare och jag upplevde diskussionen som ganska öppen och inte alls stökig, lägger hon till.

Hon fick också ett "positivt och varmt intryck" av den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen.

En av frågorna som kom upp var sättet på och tidpunkten för att Wolf fick gå. Anders Sundström förklarade att det var en enig styrelse bakom både beslutet och sättet på vilket det gjordes. Följden blev dock att Swedbanks aktie sjönk som en sten och marknadsvärdet på banken minskade med 11 miljarder kronor på en enda dag, något som inte förvånade Lundberg Markow.

– Att byta vd på ett abrupt sätt är ett mycket effektivt sätt att skapa osäkerhet och marknaden hatar osäkerhet, konstaterar hon.

Styrelsen har fortfarande Lundberg Markows förtroende, men den kommer med ett visst förbehåll. Sundström berättade att styrelsen hade tagit in en rekryteringsfirma som ska söka efter en vd som är en lagledare, kan kommunicera med alla intressenter och dessutom leda den digitala utvecklingen.

– Det är inte en lätt uppgift. Mycket hänger på att man klarar av den här uppgiften, säger Lundberg Markow.

– Det går inte att riktigt bedöma styrelsens insats innan man vet vad det här leder till. Först när vi vet vad resultatet blir kan vi utvärdera om det var smart eller inte smart, lägger hon till.

Folksam sitter i Swedbanks valberedning som i förra veckan föreslog att Anders Sundström ska få förnyat förtroende som styrelsen ordförande på stämman i april.

DN har sökt andra ägarrepresentanter.

Bild i text: Carina Lundberg Markow Foto: Erik Mårtensson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.