Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Supporter död efter bråk i Helsingborg

En 43-årig supporter avled efter att ha misshandlats före den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården på söndagen. Mannen ska enligt uppgift ha träffats av en flaska nedanför Kärnan i centrala Helsingborg. ”Det är en sorgens dag”, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till C More.

Den allsvenska premiärmatchen mellan Helsingborg och Djurgården fick avbrytas 41 minuter in i första halvlek. Detta sedan nyheten om att en DIF-supporter misshandlats svårt i centrala Helsingborg nått publiken och ett antal personer tagit sig in på planen.

Larmet om att mannen skadats i samband med ett bråk vid Terrasstrapporna till Kärnan kom in till polisen klockan 14.28. Enligt polisen var mannen inte ensam utan tillsammans med andra när misshandeln inträffade. När ambulanspersonal kom fram kunde de konstatera att 43-åringen hade svåra skallskador och var medvetslös varvid hjärt- och lungräddning påbörjades.

– Mannen fördes till sjukhus med mycket svåra skador, säger Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen.

Polisen lämnade på söndagen inga uppgifter om hur mannen dött. Initialt talades det om att han träffats av en flaska men om det var flaskan som orsakade skadorna eller fallet mot stenbeläggningen vid trappan är oklart.

Strax efter klockan 16 bekräftade polisen att mannen avlidit på sjukhuset till följd av sina skador.

Mats Enquist, generalsekreterare för paraplyorganisationen Svensk Elitfotboll (SEF):

– Det här var ett helt vanligt fan som skulle gå på fotboll, som under mycket olyckliga och tragiska omständigheter blir utsatt för ett övergrepp som gör att han mister livet.

– Så vitt vi vet är det här något som har uppstått utanför de organiserade supporterleden, det här handlar inte om firmor eller sådana saker.

Ännu på söndagskvällen hade polisen inga spår efter vem som låg bakom supporterns död.

– Vi har förhört vänner och släkt som var med honom till sjukhuset och händelsen betecknas som dråp, säger Ewa-Gun Westford.

Har ni någon misstänkt?

– Nej, det har vi inte just nu. Men det finns vittnen till händelsen.

Vad innebär den här tragiska händelsen?

– Det här ställer saker på sin spets och nu måste vi diskutera vilka konsekvenser detta får för framtida matcher och svensk fotboll, säger Westford.

När Djurgårdens supportrar nåtts av beskedet att mannen sannolikt avlidit försökte ett antal av dem att ta sig in på planen. 

Efter att polisen stoppat åskådarna från att ta sig mer än ett tiotal meter började delar av publiken att skandera ”mördare, mördare” inne på Olympia. Efter ett uppehåll på cirka tjugo minuter bekräftades att matchen inte skulle komma att återupptas utan kommer att spelas klart vid ett annat tillfälle.

Spelarna lämnade då planen medan polisen ställde upp sig framför den del av läktaren där Djurgårdensupportrarna stod.

– Vi visste att det här får otroliga konsekvenser när vi nåddes av beskedet. Det är ledsant. Skittråkigt att det ska behöva sluta så här, det är en sorgens dag, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till C More.

Övriga matcher med avspark klockan 17.30 på söndagen spelades som planerat.

Efter någon timma lyckades polisen tömma stadion men bråken fortsatte sedan runt om i staden. Grupper med ”supportrar” drev under några timmar runt i central Helsingborg, fönsterrutor krossades, polisen utsattes för stenkastning och minst en privatperson har fått söka vård för skador.

– När vi kom ut från arenan var det fullt upplopp och de som höll på Djurgården – riktiga supportrar – blev faktiskt överfallna av huliganerna, folk som hade grå eller svarta tröjor på sig, säger DN:s Jacques Wallner som var i Helsingborg för att se på matchen.

– Vi har åkt 56 mil för att se den allsvenska säsongspremiären och så händer det här. Matchen avbryts för att några inte fattar att publik ska vara på läktaren och spelare på planen. Det blev bara kaos och det är en sorgens dag för fotbollen.

Omkring 600 Djurgårdensupportrar hade tidigare på dagen anlänt till Helsingborg med tåg för att följa matchen mellan Helsingborgs IF och Djurgården i den allsvenska premiären på söndagen. Sammanlagt fanns flera tusen DIF-supportrar på plats inför matchen.

Många av supportrarna samlades på krogar i staden, skriver Helsingborgs Dagblad för att sedan gå till Olympia. Polisen beskriver hur ”temperaturen steg” och att många ville bråka.

– Vi måste ta tag i det som händer utanför planen också, sa Paul Myllenberg, klubbdirektör Helsingborg i samband med en presskonferens efter det att matchen avbrutits.

När matchen kommer att återupptas är oklart:

– Reglerna säger att man så snart som möjligt återuppta matchen. Men med den situation som vi har bedömer vi att man behöver ha lite mer tid på sig. Så tävlingskommissionen får så småningom ta kontakt med DIF och HIF och tillsammans komma överens om en ny speldag, säger Pelle Hög, matchdelegat i samband med en presskonferens efteråt.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, kallar, som många andra, det som har hänt för en sorgens dag för svensk fotboll när han intervjuas i C More.

– Alla visste att det skulle vara oerhört många supportar på plats. Att någon ska behöva avlida när man är på väg mot en fotbollsupplevelse gör att man blir alldeles tom av bestörtning.

– Vi måste jobba hårt från alla sidor i de här frågorna. Vi kan bara jobba med det som är kopplat till matchen och matcharenan. Men samhällshändelser ute på stan är mycket svårt för oss att komma åt. Här måste vi ha samhällets stöd.

Djurgårdens IF skriver på sin hemsida:

”Djurgårdsfamiljen har sorg. Vi kan inte beskriva med ord vad vi känner just nu. Vårt djupaste medlidande och våra tankar går till den avlidnes familj och anhöriga.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.