Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svågern blev bestulen – fallet lades ned

Foto: Maja Eriksson

Äldrevårdaren filmades när han tog ut tusentals kronor från Birgit Friggebos åldrige svågers bankkonto. Trots det lade polisen ned utredningen i brist på bevis. Fallet är inte unikt – i 96 procent av de anmälda brotten går den skyldige fri.

– Vårt fall är bara toppen på ett isberg, säger ex-ministern.

Tusentals gamla blir varje år bestulna av de personer som ska ta hand om dem. DN berättade i förra veckan om Helena och Dieter som själva fångade tjuven från hemtjänsten med dold kamera. I deras fall fälldes tjuven i domstol, men det är ett undantag. Av alla stölder som begås mot äldre och handikappade i deras hem hittas den skyldige i bara 4 procent av fallen, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Tidigare ministern och landshövdingen Birgit Friggebo skötte om sin svåger Stigs ekonomi de sista åren av hans liv. Då bodde han på ett äldreboende i Stockholm. I våras upptäckte Birgit att det gjorts ett antal kontantuttag från Stigs kontokort. Totalt 8 900 kronor under loppet av drygt en månad.

– Då gick jag direkt till äldre­boendets ledning och de tog tag i det, säger Birgit Friggebo.

Stig, som var 95 år gammal, hade inte lämnat äldreboendet på flera år och kunde inte ha gjort uttagen i Coop-butiken själv.

– Några dagar senare gick jag till Coop och frågade om de hade kameraövervakning. Då hade polisen redan varit där och hämtat den. Då blev jag glad, äntligen en polis som fungerar. Det här ska gå som smort, tänkte jag, säger Birgit

Men sedan kom utredningen av sig. Mannen nekade till brott och hävdade att han fått i uppdrag av Stig att ta ut pengarna.

När ord stod mot ord lade polisen ned fallet.

– Det kan vara så att den äldre har bett honom att ta ut pengarna, säger kriminalinspektör Karin Ljungberg på bedrägeriroteln i Stockholm city.

Karin Ljungberg, som tog beslutet om att lägga ned förundersökningen, menar att många äldre­boenden brister i sina rutiner, vilket gör det svårt att bevisa när brott begås.

– Rutinerna på många äldreboenden borde ses över. Då är det också lättare att veta vad som är rätt och fel. Hade det funnits rutiner som säger att man måste redovisa för uttagen hade det varit en helt annan sak, säger Karin Ljungberg.

Mannen avskedades från äldreboendet. Men Birgit Friggebo vill nu att polisutredningen tas upp på nytt.

– Jag önskar att polisen tar det mer på allvar, det är jättemånga människor som är fullständigt livrädda. Folk som blivit bestulna och tycker att de blir avklädda in på bara kroppen när man tar saker i deras lägenhet, säger hon.

Svågern Stig är inte den enda i Birgits bekantskapskrets som blivit av med saker inom äldrevården.

– Den lilla erfarenheten jag har av det här från bekanta är ju helt chockerande. Om det är i en sådan stor omfattning så är det ju ett samhällsproblem, säger Birgit Friggebo.

Hon får medhåll från Lars Alm, chef på polisens godsspaningsgrupp i Stockholm.

– Ja det kan jag hålla med om. Polisen kanske inte alltid hanterar det här på rätt sätt heller. Jag kan plocka fram mängder med ärenden som är avskrivna i princip med en gång, säger Lars Alm.

Hans grupp om tio poliser har tillsyn över begagnathandeln med pantbanker och guldhandlare i cent­rala Stockholm.

Enligt Lars Alm var nästan hälften av de 70 fall som de utredde under 2013 kopplade till hemtjänst eller åldringsvård.

– De som stjäl går till pantbanker och säljer prylarna. Vi ser det mer eller mindre dagligen. Allvarligt talat är det hemskt att man ska peka ut en viss yrkeskategori, men det är den bittra sanningen enkelt uttryckt, säger Lars Alm.

Sedan 2003 har antalet anmälda stölder ”i bostad hos funktionshindrad”, som brottskoden lyder, stadigt ökat. Samtidigt har antalet stölder i hemmen hos allmänheten i övrigt minskat markant.

– Det är klart att det är ju betydligt enklare att stjäla från äldre. Det är ett jäkla enkelt och lågt sätt att stjäla, säger Lars Alm.

För Birgit Friggebos svåger Stig var pengarna inte det stora problemet. Några månader efter stölden gick han bort, vid 95 års ålder.

– Det är det känslomässiga som är jobbigast. Att folk kan bete sig på det sättet mot helt försvarslösa människor, säger Birgit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.