Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svälj inte allt du ser utan kritisk granskning

Det är intressant hur stark livskraft myter har. Vill vi tro på något så fortsätter vi att göra det. Det kan bero på att informationen är önskvärd och tillfredsställer det vi alltid har misstänkt. En sådan myt är att Socialstyrelsen storebrorsaktigt gick ut med en annonskampanj om att vi skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen. Flera läsare har påpekat detta sedan de läst Mats Bergstrands krönika i lördags (DN 3/12).

"Rekommendationen är tusen ord om dagen. Mer krävande än sex till åtta brödskivor, men utan den förnumstighet som utmärkte Socialstyrelsens Bror Duktig-kampanj." Så inledde han texten om den intressante brittiske forskaren Vernon Bogdanor.

Bergstrand svarar att Bror Rexed låg bakom kampanjen men läsarna envisas med att han har fel och jag är tvungen att gå till källorna för att reda ut begreppen. I DN:s pressarkiv står det i en kort nyhetstext om att den före detta generaldirektören i Socialstyrelsen avlidit att han var mannen bakom Socialstyrelsens omdiskuterade brödkampanj.

Det var Brödinstitutet, ett näringslivsorgan, och inte Social­styrelsen som drev kampanjen. Socialstyrelsen gick aldrig ut i en stor kampanj och beordrade oss att äta ett visst antal brödskivor per dag. Men kanske skulle den ha velat göra det?

Nils Östby som var kanslichef på nämnden för hälsoupplysning på Socialstyrelsen 1973-1974. Han berättade i ett anförande för Folkhälsoinstitutet för drygt åtta år sedan att Socialstyrelsen planerat en stor kost- och motionsaktivitet efter mönster av den lyckade högertrafikomläggningen 1967. Men man fick inga löften om pengar, tvärtom minskade anslagen till Socialstyrelsen. Lösningen blev att etablera ett samarbete med dem som hade pengar - näringslivet. Det skedde i liten skala. Nils Östby fortsätter:

"Så inträffade emellertid en händelse som skulle förändra Sverige och sätta nämnden för hälsoupplysning i händelsernas centrum. Jag syftar givetvis på den så kallade brödkampanjen, de 6-8 brödskivorna. Rekommendationen hade stått att läsa i vårt informationsmaterial sedan lång tid tillbaka. ( ) Rekommendationerna hade också kunnat utläsas som 6-8 brödskivor/dag populärt uttryckt. Det hade alltså stått i våra skrifter i ett par års tid utan att någon reagerat. Då - inom ramen för näringslivssamverkan - mötte oss en vårmorgon 1976 Brödinstitutets plakat från alla stortavlor i staden och från alla t-banestationer: Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 brödskivor per dag. Händelserna kom nu slag i slag. Telefonerna ringde. Tidningarna ville ha stoff för ledarkommentarer, allmänheten ville veta vad som var på gång. Riksdag och departement undrade vad vi höll på med. Storebror hade fått ett ansikte."

Generaldirektören Bror Rexed befann sig i Paris. "Först blev han förbannad men snart lugnade han ner sig när han erinrade sig att han faktiskt fått en föredragning om kampanjen och insåg att det visserligen fanns risker med händelsen men att all den publicitet vi nu fick var värd miljoner. Han blev sedan vår viktigaste tillskyndare och beskyddare av kampanjen, brödkampanjen som Ulf Eklund vd för Brödinstitutet var huvudman för."

Socialstyrelsen lärde sig att man inte ska utmana löjet och att folk inte tycker om att myndigheter lägger sig i deras vanor. Och vad lär vi oss av Nils Östbys berättelse? Är det kanske en myt att Socialstyrelsen inte låg bakom kampanjen? Den gjordes utan tvivel av Brödinstitutet. Men den hade föredragits och godkänts av Socialstyrelsens generaldirektör, oklart dock i vilka detaljer. Mats Bergstrand var inte helt fel ute.

Det uppmärksammades i pressen att det var Brödinstitutet som låg bakom kampanjen. Det uppmärksammades också i pressen att massakern i den rumänska staden Timisoara 1989 var ett falsarium. I massmedierna hade uppgifter spridits om att 60.000 människor skulle ha mist livet i Rumänien och det talades om 4 600 döda i Timisoara. Bilder av de döda gick i massmedierna med bildtexter som "Leriga, vanställda, sönderstuckna - så försökte diktatorn krossa motståndet". Torsten Thurén vid journalisthögskolan i Stockholm tar upp detta i sin nyligen uppdaterade bok "Källkritik". Uppgifterna om dödssiffrorna sjönk efterhand.

Mats Holmberg i DN var den förste som kritiskt granskade uppgifterna som utsänd reporter. Den 28 december 1989 rapporterade han att "uppgifterna om 60 000 dödsoffer i Rumänien de senaste dagarna är troligen starkt överdrivna. Det tyder både officiell statistik i Bukarest och vittnesmål utifrån landet på." Han kom fram till drygt 500 dödsoffer, vilket innebar den blodigaste konflikten i Europa sedan andra världskriget. Tyvärr stod på motstående sida i DN samma dag en artikel om tusentals döda barn i Timisoara.

I januari kom dementierna om massgraven i Timisora. Bilderna av de dödade var arrangerade. Hur kunde journalister gå på bluffen i Timisoara? En slutsats är att källkritiken inte slår till när man skildrar en grupp som man sympatiserar med. Något att tänka på även i dag.

Bild

Brödinstitutets kampanj 1976 lyckades få oss att köpa mer bröd.

Bilden från en massaker i Timisoara visade sig vara arrangerad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.