Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svanberg snart känd för ännu en språkgroda

Foto: Hampus Lundgren

”När du kommer till 30 procent är du inte längre i minoritet.” Det är ett alldeles färskt citat från Carl-Henric Svanberg som har förutsättningar att bli en språklig klassiker.

På en direkt fråga i en TT-intervju på måndagen om vad som är en rimlig andel kvinnor i en styrelse svarar han, ordagrant enligt TT:  ”Det är många länder i Europa som jobbar med 30 procent. Det tror jag är en bra första tröskel att ta sig över. När du kommer till 30 procent är du inte längre i minoritet.”

Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i brittiska BP och lastbilstillverkaren Volvo är annars mest känd för ett annat citat, den gången på engelska.

Efter oljekatastrofen i Mexikanska gulfen i juni 2010 hånades han över hela världen för att han uttryckt att BP visst bryr sig om ”the small people”. Han menade något annat än ”småväxta människor”, vanliga människor, men språket och översättningen spelade honom ett spratt.

Nu kan han inte skylla på en miss i översättningen.

Men vi tror att han menar att 30 procent inte är en liten minoritet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.