Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svår räddningsinsats på Kebnekaise

En man med ett brutet ben larmade tillsammans med en kamrat fjällräddare till en glaciär i Tarfala vid Kebnekaisemassivet.

Olyckan inträffade i svår terräng och räddningsinsatsen var omfattande.

Mannen i 60-årsåldern bröt benet i svår terräng, vid Isfallsglaciären på Kebnekaise, enligt polisen i Norrbotten. Larmet kom vid klockan 16.20 på måndagseftermiddagen.

Inledningsvis togs beslut att försöka använda en helikopter eftersom platsen inte kan nås med skoter. Ambulanshelikoptern fick dock vända på grund av hårt väder, rapporterar lokala medier. Till slut kunde räddningstjänsten lyfta från flygplatsen i Kiruna, med alpina fjällräddare ombord.

Vid 20-tiden kom rapporter om att den skadade mannen och hans kamrat lyckats ta sig ner från glaciären, men inte längre. Den skadade mannen var utöver benbrottet nedkyld. Fjällräddare tog den skadade till forskningsstationen i Tarfala, enligt polisen.

Ytterligare en helikopter skickades till området i ett försök att snabbt kunna transportera mannen till sjukhus, men vädret ställde till problem. Den skadade mannen fick i stället transporteras med skoter mot Nikkaluokta. Först strax före midnatt kunde han tas omhand av ambulanspersonal för vidare transport till sjukhus, säger Norrbottenspolisen .

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.