Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svaret-om-den-gula-massan-drojer/

Sverige

Svaret om den gula massan dröjer

Gula klumpar har lagt sig i drivor på stranden i Edsvik i Tanums kommun på Västkusten. Foto: Ingalill Carlsson

Analysen av den mystiska gula föroreningen längs delar av Tanumskusten dröjer. Först i början av nästa vecka kan svaret komma på vad klumparna består av. 

Det har gått sex dagar sedan pensionären Nils-Erik ”Nigge” Carlsson slog larm om några konstiga gula klumpar som flutit i land längs hans promenadstråk i Edsvik. Dagarna som följde ökade föroreningen och lade sig i drivor längs kustlinjen, men än vet ingen vad den mystiska gula massan består av.

Tanums kommun har skickat det okända ämnet på analys och resultatet kommer från laboratoriet först i början av nästa vecka. Tills dess kvarstår uppmaningen att hålla barn och hundar borta från klumparna. 

Kommunen har också inventerat föroreningen och konstaterat att den finns från Havstenssund till Tanum Strand, med en koncentration i just Edsvik. Saneringen av klumparna dröjer eftersom kommunen vill avvakta analysen innan de beslutar hur föroreningen ska tas om hand. 

Läs fler texter från Västsverige här