Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svårt att blunda för rysk inblandning

Under månader kunde Ryssland driva sin destabiliserande politik i Ukraina i stort sett ostört. Med ett undantag – den folkrättsstridiga annekteringen av Krim – klarade Moskva skickligt att undvika att ertappas på bar gärning: Alla bevis på förekomsten av ryska infiltratörer, ”små gröna män” i omärkta uniformer och den strida strömmen av sofistikerade vapen från Ryssland fäste aldrig riktigt.

Även om minsta barn i Ukraina visste att det pågick en smyginvasion, kunde västvärlden vända bort blicken.

Allt detta förändrades när Malaysia Airlines flight 17 sprängdes i bitar, troligtvis nedskjutet, över östra Ukraina. Plötsligt var det inte bara anonyma ukrainare som terroriserades av Moskvastödda separatister. Med den chock och vrede som utlöstes av att hundratals europeiska och asiatiska medborgare dödades hamnade frågan på allvar på den internationella dagordningen.

Det är ändå långt ifrån säkert att det blir hårdare sanktioner mot Ryssland. Det rådet inget tvivel om att Ryssland är pressat. Det räcker med att lyssna på vad landets FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade på fredagen vid det extrainsatta mötet med säkerhetsrådet: ”Vi lägger all skuld på makthavarna i Kiev och manar dem till att vidta starka åtgärder ... förhandlingar är fortfarande möjliga”.

Hans uttalande låg i linje med vad president Vladimir Putin sade i sitt första uttalande efter nyheten om tragedin: ”Den stat över vars territorium detta inträffade har ansvaret för denna förskräckliga tragedi”, sade den ryske presidenten.

Problemet med utsagorna är att Ukrainas regering inte har någon kontroll över den del av Donetsk län där planet sköts ner. Området behärskas helt av proryska separatister. Inom en inte alltför avlägsen framtid får vi ändå veta katastrofens orsaker. Skulle det visa sig att det var separatisterna som sköt ner planet kommer omedelbart krav på upptrappade sanktioner mot Ryssland.

Utan inflöde över den rysk-ukrainska gränsen av manskap och tunga vapen (stridsvagnar, raketartilleri och kanske luftvärnsmissiler) skulle inte rebellerna överleva särskilt länge. Och flight MH17 skulle kanske inte ha störtat.

USA har varit piggare än EU-länderna på att straffa Ryssland för annekteringen av Krim och smyginvasionen i östra Ukraina. Egenintresset styr: Medan det ömsesidiga rysk-amerikanska beroendet inte är särskilt stort, är Europas ekonomier tätt sammanflätade med Rysslands. Om Ryssland stängde av gasflödet skulle Tyskland drabbas svårt. Om Frankrike stoppade försäljningen av två stora krigsfartyg till Ryssland skulle man förlora miljarder.

– Min prognos är att EU kommer att väsnas en hel del, men de kommer inte att införa sanktioner som skapar några påtagliga kostnader för dem, sade Graham Allison, statsvetarprofessor vid Harvarduniversitetet till den amerikanska webbtidningen Politico.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som hela tiden har hållit emot kraven att isolera Ryssland, sade på fredagen att nedskjutningen av passagerarplanet inte ”i sig” kommer att utlösa ytterligare europeiska sanktioner mot Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.