Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svårt att lagföra unga när åldern är okänd

Foto: Pontus Lundahl/TT

Unga brottslingar med okänd ålder har blivit ett allt större problem för rättsväsendet. På måndag avgörs om en ung man med okänd ålder ska häktas. Han dömdes för att ha knivskurit en ung kvinna i ansiktet, men ansågs för ung för att sitta häktad.

”Han säger att han är 16 år. Vi tror att han är äldre än 21 år”, säger kammaråklagare Jonas Lövström.

Den unge brottslingen är asylsökande från Algeriet. Han åtalades för att i november ha knivskurit en ung kvinna i ansiktet. Kvinnan berättar att han ville ligga med henne. När hon sade nej angrep han henne med kniv och skar henne i ansiktet. Hon blev svårt chockad och har också fått ärr i ansiktet.

Södertörns tingsrätt dömde honom för grov misshandel och ett mindre narkotikabrott. I domen konstateras att den unge brottslingen har ”ett uppenbart vårdbehov”. Han bör vårdas på ett hem med inriktning mot unga med kriminellt beteende och missbruksproblem. 

Domstolen tyckte inte att åklagaren hade lyckats bevisa den åtalades ålder.

Själv påstår han att han är född 1999, men åklagaren kunde visa att han tidigare i Tyskland hade visat upp ett pass där han uppges vara född 1986. Den knivskurna kvinnan och hennes väninna säger att han berättade att han i själva verket är 22 år gammal.

En tandundersökning tydde på att han skulle vara någonstans mellan 17 och 21 år gammal. Men sådana undersökningar anses vara osäkra.

Resultatet blev att tingsrätten inte ansåg det bevisat att den åtalade var äldre än 16 år. Därför dömdes han till ungdomsvård. Han släpptes också ur häktet och domstolen ogillade åklagarens krav att han skulle utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

Domen är överklagad till Svea hovrätt och åklagaren har presenterat nya bevis för att gärningsmannen är äldre än vad han påstår. Därför hålls på måndag en ny häktningsförhandling där hovrätten ska bedöma om han kan hållas häktad i väntan på rättegången.

Fallet är inte unikt. DN har tidigare berättat om en flicka som utsattes för en grov våldtäkt av tre pojkar vid Fåfängan i Stockholm i september. Pojkarna har levt som så kallade gatubarn i Stockholm och på andra håll i Sverige.

I tingsrätten dömdes de till sluten ungdomsvård mellan sex och nio månader. Men i hovrätten friades en av dem helt, eftersom domstolen inte ansåg det bevisat att han hade uppnått straffbar ålder på 15 år. Det är också oklart från vilket land de tre åtalade kommer, vilket gör att det blir svårt att utvisa dem. De är inte asylsökande utan verkar ha rest runt i olika länder.

Kammaråklagare Christina Voigt ville att Riksåklagaren, RÅ, skulle gå vidare med fallet till Högsta domstolen. Men RÅ ansåg inte att fallet var lämpligt att driva vidare som ett prejudicerande mål. RÅ väntar fortfarande på att ett annat mer lämpligt fall som handlar om åldersbestämning ska kunna prövas.

– Det saknas vägledning i dag och det är ett bekymmer. Åldersbestämning är en slags sannolikhetsbedömning. I domstol ska det vara ställt utom rimligt tvivel, säger Christina Voigt.

Enligt Voigt kan konsekvenserna bli att rättssystemet utnyttjas.

– Risken är att unga säger att de är yngre än vad de är och inte behöver stå inför rätta för brott de har begått, säger hon.

Hon får medhåll av advokat Clea Sangborn, som var målsägarbiträde till flickan i gruppvåldtäktsmålet, och som menar att dagens system ger utrymme för godtycke.

– Det är alltid svårt att veta vilka beviskrav som gäller för ålder. Det stannar ofta i hovrätterna som gör olika bedömningar, säger Clea Sangborn.

Problemet med åldersbestämning av unga brottslingar har blivit så stort att Åklagarmyndigheten nyligen har gett ut en ”Probleminventering av frågor rörande åldersbestämning av unga lagöverträdare”. En av författarna är kammaråklagare Jonas Lövström som har arbetat med unga lagöverträdare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

– Vi har ofta fått frågor från åklagare som har problem med misstänkta som uppger en ålder som är så låg att man av olika skäl kan föreställa att det inte stämmer. Då är det stora problem att fastställa ålder så att det anses straffrättsligt godtagbart, säger Jonas Lövström.

Fakta.

En brottslings ålder spelar en viktig roll i flera fall:

Den som är under 15 år är enligt lagen inte straffmyndig och kan alltså inte dömas för brott.

Den som är mellan 15 och 17 år ska vanligtvis inte häktas. Straffet blir oftast sluten ungdomsvård i högst fyra år, i stället för fängelse.

Den som är under 21 år och begår brott får bara i undantagsfall dömas till fängelse. Straffet blir också kortare än för den som hunnit bli 21 år.

Fallen

Knivskärningen

Mannen sökte asyl i Sverige i september 2015.

Enligt uppgifter från tysk polis, där han tidigare är dömd för brott, har han uppvisat pass med födelseår 1988 och annan id-handling där födelseåret anges vara 1986. En tandundersökning tydde på att han skulle vara någonstans mellan 17 och 21 år gammal. Mannen hävdar i svensk domstol att han är född 1999 och alltså 16 år.

Våldtäkten vid Fåfängan

Pojke A

Dömd till sluten ungdomsvård i nio månader för grov våldtäkt.

Den enda som uppgav att han var över 15 år när våldtäkten ägde rum. Säger att han är född i juli 1999, vilket domstolen har accepterat.

Hans identitet har inte kunnat fastställas med några id-handlingar.

Pojke B

Dömdes av tingsrätten till sluten ungdomsvård i sex månader, men friades av hovrätten.

Uppgav att han var under 15 år när våldtäkten ägde rum.

Säger att han är född den 24 december 2000. Finns registrerad via fingeravtrycksidentifikation i Tyskland 2014 där han varit brottsdömd under annat namn och med födelsedatum den 5 februari 1998. Sökte asyl i Sverige i mars 2015 och uppgav då att han var född den 6 april 2000.

Hans identitet har inte kunnat fastställas med några id-handlingar.

Pojke C

Dömd till sluten ungdomsvård i sex månader för grov våldtäkt.

Uppgav att han var under 15 år när våldtäkten ägde rum.

Hittades via Interpols fingeravtrycksidentifikation i Tyskland under annat namn född den 27 september 1996. Tand- och handledstest i samband med att han dömdes för brott 2014 tydde på att han var mellan 16 och 18 år. Har identifierats under ännu ett nytt namn i Norge med födelsedatum den 21 december 1998.

Hans identitet har inte kunnat fastställas med några id-handlingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.