Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

"Svårt att plugga när man inte har ett boende"

Terminen började för nästan en månad sedan och fortfarande står många universitetsstudenter utan permanent bostad. I tre av Sveriges studentstäder beräknas situationen förbättras efter årsskiftet. I Stockholm får studenterna vänta två år på förstahandskontrakt.

– Bostadssituationen är inte så lätt, jag skulle säga att den är en katastrof, säger Martin Sahlin, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (ssco).

I Stockholm tvingas studenterna i genomsnitt vänta två år på förstahandskontrakt för en studentbostad. Martin Sahlin berättar att det framförallt är svårt för nyantagna som kommer utifrån. Han vet studenter som har hoppat av sin utbildning för att bostadssituationen har varit omöjlig.

Förra året startade ssco andrahandsuthyrningen Akademisk kvart för att hjälpa studenter att hitta en bostad, men Martin Sahlin tror att det bara finns en lösning på problemet.

– Att det byggs fler studentbostäder.

I Uppsala reserverade Uppsala studentkår Hotell- och vandrarhem Centralstationen för att studenterna skulle ha tak över huvudet. Korskyrkan öppnade ett akutboende med 20 sängplatser under den första veckan. Nu är akutboendet stängt.

Lärarstudenten Nathalie Hellström bodde till en början på vandrarhemmet. Hon beskriver situationen som riktigt jobbig.

– Det var en stor press att inte veta vart man skulle ta vägen, säger hon.

Nathalie Hellström visste att det var svårt att hitta någonstans att bo i Uppsala, men hon trodde inte att det skulle vara svårt. Efter att ha bott på vandrarhemmet under ”insparken” pratade hon med sina kursare som tipsade om en kvinna som hyrde ut ett rum. Hennes rumskamrater på vandrarhemmet hade inte lika stor tur.

– En del kände att de inte kunde plugga eftersom de var tvungna att hela tiden hålla koll på om det kom ut några bostadsannonser, bostäderna försvinner ju rätt snabbt, berättar hon.

Förutom att behöva oroa sig över framtiden upplevde hon att det var svårt att koncentrera sig på studierna när de bodde så många i samma rum.

– Det var kul med nytt folk, men det var svårt att plugga, säger hon.

Stella Papasotiriou är bostadsansvarig på Uppsala studentkår. Hon berättar att problemet har blivit större eftersom att fler studenter är antagna till Uppsala utan att det finns fler studentbostäder.

– I snitt får man flytta tre till fyra gånger under första året i Uppsala, säger hon.

I Linköping är trycket på bostäder fortfarande hårt, även om det börjar bli bättre.

– Förra året sa vi att det var det tuffaste året på tio år, men i år var det ännu värre. Vi har något fler antagna och fastighetsägarna som vi har pratat med, har något färre lediga bostäder att hyra ut, säger Annika Samuelsson boendeombud för kårservice i Linköping.

Men hon berättar att situationen blir bättre efter årsskiftet. I Lund är boendesituationen också svår, men precis som i Linköping blir det enklare att hitta en bostad efter nyår. Teknologkårens ordförande Rasmus Kjelléns erfarenhet är att studenterna brukar ha en bostad efter första terminen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.